Memoriile componenților lotului național al României la:

XVI Black Bass World Championship 2022

Lake Murray, USA

„Campionii nu se nasc în sălile de sport. Campionii sunt făcuți din ceea ce au mai adânc sădit în ei: o dorință, un vis, o chemare.

MUHAMMAD ALI

România a fost reprezentată la editia a XVI a “Black Bass World Championship 2022” desfasurat pe lacul Murray USA, de un lot format din șapte pescari: dl. Vasile Jarda, dl. Pavel Calance, dl. Petre German, dl. Eugen German, dl. Elvis Vigu, dl. Daniel Dinu și dl. Rareș Boeriu – căpitanul lotului.

PARTEA II

Continuând relatările de la Black Bass World Championship – 2022 (Lake Murray, USA), voi acorda, în această a doua parte a prezentului articol, cuvântul veteranilor lotului național, cei care au reprezentat România la numeroase campionatele mondiale de pescuit, multiplilor campioni naționali la spinning din barcă, campionilor mondiali din anul 2017: domnilor Petre și Eugen German, cei care sunt, fără niciun dubiu, cei mai de succes, cei mai cunoscuți și cei mai apreciați frați pescari din întregul fenomen al competițiilor de spinning din barcă din România și nu numai.

Domnilor, aveți cuvântul!

Petre și Eugen German:

Au trecut deja cinci luni de la ceea ce a fost întruchiparea visului nostru american de pescuit la bass. Am aflat de posibilitatea ca SUA să organizeze un campionat mondial FIPS de bass pe Lake Murray în timp ce ne aflam la Campionatul Mondial de barcă din Africa de Sud, în februarie 2019, și încă de atunci ne-am spus că ar fi o oportunitate unică să participam la un eveniment de asemenea amploare, în cazul în care va fi posibil. Au urmat anii de pandemie, iar acest eveniment a tot fost amânat, succesiv, tocmai până în Octombrie 2022. Inițial se părea că participarea echipei României nu va fi posibilă, evenimentul având loc la doar câteva zile după ceea ce trebuia să fie CM de barcă din Polonia. Așa că ne-am pus pe adunat informații despre Jezioro Orzysz, lacul din Polonia unde urma să participăm la CM de barcă. În luna iunie, imediat după prima etapa a CNS-LRS din Delta Dunării, am avut niște discuții în cadrul echipei (aproape complete) pe tema participării la CM de barcă de la Orzysz, ne-am procurat biletele de avion și ne-am făcut rezervările pentru cazare, atât pentru antrenamente cât și pentru concurs. Dar, la numai câteva zile după aceea, sub pretextul distanței prea mici față de linia frontului, Polonia a anunțat că renunță la organizarea evenimentului. A fost un moment destul de straniu, era al treilea an consecutiv în care polonezii renunțau la organizarea CM de barcă. Dacă în anii 2020 si 2021 au făcut-o din cauza pandemiei și a restricțiilor, iar lumea a înțeles că organizarea era aproape imposibilă, în 2022 motivul renunțării a fost puțin forțat. Managerul echipei naționale a pus “pe masă” variantele pe care le aveam în acel moment, printre care și participarea la CM de bass din USA, dar pe fonduri proprii. Dacă noi nu am stat prea mult pe gânduri, a fost o surpriză majoră faptul că ceilalți colegi de echipă, care nu aveau deloc experiență în pescuitul bass-ului, au votat în unanimitate varianta participării la CM de pe Lake Murray. Au urmat trei luni în care, printre concursurile interne, ne-am străduit să adunăm bani și informații, astfel încât participarea noastră să nu fie una de formă și, în ciuda tuturor piedicilor și îndoielilor, iată că pe data de 12 Octombrie, noaptea, am aterizat la Columbia, SC.

Concursul propriu zis a fost ca un vis, dar despre el am scris foarte mult la momentul respectiv, când amintirile erau încă foarte proaspete. Am reușit în cele câteva zile de antrenamente să deslușim câteva patternuri care au funcționat foarte bine și în timpul concursului, evident – cu ceva ajustări de la o manșă la alta. Frumusețea pescuitului la bass exact în asta constă, în nevoia de a te adapta în permanență condițiilor de pe apă și la ușurința cu care acest pește își schimbă comportamentul, chiar și de la o oră la alta. Am reușit să prindem cam 10 pești punctabili în fiecare dintre cele trei manșe, iar cei mai mari 5 din fiecare manșă ne-au permis ca la sfârșitul competiției să ne clasăm pe locul 5 din 65 de echipaje și să însoțim perechea din Africa de Sud, de pe locul 4, și cele trei perechi de pescari profesioniști americani pe podium, la intonarea imnului USA. Din păcate, am scăpat un pește în prima manșă și doi în cea de-a treia, pești care, probabil, ne-ar fi ajutat să avem atârnate la gât medaliile de bronz la finalul competiției. Urmărind filmele americanilor, am observat că totuși nu am fost noi singurii care am scăpat pești. La națiuni a fost locul 5 din 25 de țări, o performanță care cred că cu greu va mai putea fi egalată în viitor, în eventualitatea în care România va participa și la alte adiții ale CM de bass.

Chiar în momentul în care încercăm să încheiem acest articol, se desfășoară pe același lac din SUA a treia etapa a MLF Bass Pro Tour 2023, iar ceea ce se întâmplă pe Lake Murray în martie 2023 nu are absolut nici o legătură cu ceea ce am găsit noi în octombrie 2022. Cu cât pescuiești mai mult la bass și cu cât participi la mai multe concursuri dedicate lui, lucrurile devin mai limpezi, înțelegi puțin câte puțin cum a ajuns acest pește să stârnească atâta pasiune în competițiile de pe întreaga planetă.

Pescuitul la bass merită atenție din partea pescarilor de răpitori, iar sfatul nostru este că, dacă veți avea ocazia, să nu ratați întâlnirea cu acest minunat pește. Va fi o provocare în care va trebui să puneți la grămadă toate cunoștințele pe care le aveți din pescuitul păstrăvului, știucii, șalăului, avatului, cleanului și bibanului și să le mixați cât mai bine.

Mulțumim căpitanului Rareș și colegilor de echipă: Vasile, Pavel, Elvis și Dani, alături de care ne-am simțit excelent la acest eveniment, precum și lui Alex Șpiac pentru că ne-a înlesnit procurarea bărcilor necesare în antrenamente.

Mulțumim, de asemenea, și Ligii Romane de Spinning pentru suportul oferit, precum și tuturor sponsorilor care au făcut ca visul nostru american să devină realitate: 2A Farm Distribution, Igna Instal, Kosarom, Arrow International, Marelbo, Bucovina Bus, Blau IT, Repo Trailers, Baracuda, Givadi, Boats Expert, Epix Marine si Medoptic.

Domnilor, vă mulțumesc foarte frumos pentru amabilitatea cu care ne-ați împărtășit experiența voastră americană din toamna anului trecut și vă transmit ( îmi place mie să cred că nu doar în nume propriu, ci și în numele multor pescari din România) sincere felicitări pentru rezultatele deosebite pe care le-ați obținut la acest CM de pescuit la bass din SUA – Lake Murray– 2022, atât pe echipe cât și pe națiuni!

Iată, așadar, că, pentru dumneavoastră, visul american (așa după cum l-ați denumit de mai multe ori de-a lungul articolului) a fost cu adevărat o realitate de vis!

Good job, Gents!

Fir întins!

Dinu-Florin Cîrstean