Week-end-ul trecut, a avut loc la Păstrăvăria Crasna cea de 3 etapa a Campionatului Național de Trout Area, organizata de Trout Area Romania în parteneriat cu Liga Romana de Spinning și sponsorizata de www.Givadi.ro, (dealer exclusiv pentru România a cunoscutului brand italian Rapture)

Pentru cei mai puțin familiarizați cu acest timp de competiții, campionatul național de trout area se desfășoară de-a lungul a doi ani: toamna târziu până primăvara următorului an. Aceasta prima etapa a anului 2022 a aliniat nu mai puțin de 48 de sportivi, număr record pentru o competiție de trout area, semn ca acest competiții își păstrează trendul crescător constant. Estimez ca anul 2023 va înseamnă și prima competiție ce se va apropia de 100 de concurenți înscriși.

Păstrăvăria Crasna este una dintre cele trei locații in care acest tip de competiții se desfășoară, cu mențiunea ca aici se va desfășura Campionatul Mondial de Trout Area ce va avea loc spre finalul acestui an.

Cei 48 de concurenți au fost împărțiți in 2 grupe de 24 de concurenți, grupe care au pescuit alternativ timp de 12 manșe. Astfel fiecare concurent a întâlnit de-a lungul celor 12 manșe, 12 concurenți (jumate din grupa sa) in meciuri directe in urma cărora cei mai buni 3 din fiecare grupa s-au calificat in faza semifinalelor (sistemul de punctare: victorie – 3 puncte; egal cu peste – 2 puncte; egal fără peste – 1 punct; înfrângere cu peste -1 punct; înfrângere fără peste – 0 puncte).

Cei 6 calificați (SILAEV Vlad, GITLAN-ROSSI Valentin, ZGAROI Alex, CĂLUȘER Ovidiu, BANU Alexandru, Boșman Valentin) s-a confruntat in 5 meciuri directe astfel încât la finalul fazelor fiecare concurent a avut un meci direct cu restul concurenților. Este un sistem extrem de echitabil care garantează ca cel mai in forma concurent la momentului este cel care se califica in finale.

Astfel conform rezultatelor in finala mare s-au calificat GITLAN-ROSSI Valentin vs BANU Alexandru iar in finala mica ZGAROI Alex vs CĂLUȘER Ovidiu. Vali și Alex au ieșit învingători din aceste doua ultime doua meciuri ale zile astfel încât podiumul competiției ara astfel:

LOCUL 1: GITLAN-ROSSI Valentin
LOCUL 2: BANU Alexandru
LOCUL 3: ZGAROI Alex
LOCUL 4: CĂLUȘER Ovidiu

A fost un turneu cu multe capturi care au răspuns constant de -a lungul întregii zile. Aceasta este și statistica competiției:

 

 

GITLAN–ROSSI Valentin – locul 1

Cea de a 3 etapa a Campionatului National de Trout Area, Rapture CUP , desfășurată sâmbătă pe incinta Păstrăvăria Crasna Bogiri m-a făcut să urc încă o treapta în clasamentul General.

După 12 meciuri cu moduri diferite de hrănire a peștelui de la stand la stand, m-am poziționat în fruntea grupei cu 10 victorii, un egal cu peste și o înfrângere cu peste.

Toate acestea aveau să îmi aducă un număr de 33 puncte din totalul de 36, astfel am ajuns în semifinale.

După încă 5 meciuri, cu 3 victorii și un egal cu peste, am fost învins de colegul meu de club Alexandru Banu cu un scor de 7-4, clasându-mă pe poziția a doua cu 12 puncte.

Meci ce a făcut ca finala mare să o joc tot cu el.

După 15 minute, fiind la egalitate de peste, să mers în prelungiri cu încă 15 minute.

Pe un întuneric de nu vedeai unde lansezi, s-a hotărât să se pună mașinile cu farurile pe apa să putem vedea unde cade năluca.

Neștiind ce să mai armez, am lăsat lanterna UV pe cutie aprinsa cu fata pe geam, și astfel mi-a fost întipărita ideea ca as putea obține pestele de Aur doar cu o oscilanta puternic luminata, fapt ce mi-a adus victoria și câștigarea acestei etape.

Mulțumiri organizatorului, sponsorului acestei etape cat și persoanelor ce administrează aceasta frumoasă locație.

 

Alexandru BANU – locul 2

Sâmbăta, 26 februarie, a avut loc prima etapa trout area din acest an. În acesta etapa am reușit prima mea clasare pe podium, locul doi.

În primele manșe, peștii nu atacau nălucile decisiv, din acesta cauza am hotărât să schimb regula și să renunț la voblere și oscilante în favoarea unui bottom. Am ales un bottom de la God Hands de 2 gr. care m-a ajutat să lansez năluca perfect, chiar daca aveam parte de vânt, și în același timp să pot să pescuiesc mai mult în aceeași zona. Lanseta Airrus Bottom (lanseta specializata pentru acest tip de pescuit), combinata cu o mulineta ușoara (Shimano Vanford 2000S), m-a ajutat să simt atacuri care în mare parte erau fine și aveau nevoie de înțepare.

Vreau să mulțumesc colegilor de club pentru susțineri și galerie.

Vreau să-l felicit pe Rossi, colegul meu din CPR, care a reușit să câștige finala mare.

Mulțumesc Rapture Romania pentru susținerea oferita și premiile acordate.

Nu ultimul rând să mulțumesc tuturor participațiilor din Trout Area pentru sportivitate.

 

 

Alex ZGAROI – locul 3

Prima etapa a acestui an din Campionatul National de Trout Area, a aliniat la start, cei mai mulți participanți din istoria fenomenului. Talentați, concentrați, nerăbdători să intre în atmosfera competițiilor, toți căutând să descifreze comportamentul păstrăvilor de la Păstrăvăria Crasna. Păstrăvii au cooperat pe tot parcursul etapei, reușind ca împreună, toți concurenții, să capturăm peste 2.000 de pești pe durata întregului concursului.

Am reușit să termin calificările pe locul 2 în grupa, la 1 punct  în spatele lui Vlad SILAEV, capturând 65 de pești doar în calificări. Au urmat semifinale de foc alături de Vali BOȘMAN, Vali GÂTLAN – ROSSI, Ovidiu CĂLUȘER, Alexandru BANU și Vlad SILAEV, cu meciuri foarte strânse, în urma cărora am reușit să mă calific în finala mica, alături de Ovidiu CĂLUȘER.

Finala am reușit s-o câștig, pe întuneric, datorită nălucilor “glow” care au făcut clar diferența pe finalul concursului.

În procentaj de 90% din zi, am pescuit exclusiv cu năluci ValkeIN, începând cu Giga Burst, trecând apoi la Astrar, Scheila și Mark Sigma, apelând la nălucile de tip bottom doar în ultimele 2 meciuri din semifinale, respectiv finală.

Lansetele folosite au fost tot ValkeIN, din seria BreakThrough ZeroVerge, 6’2 GL respectiv 6’1 L, iar lanseta de bottom, NeoStyle 59 JR TT.

Felicitări tuturor participanților și câștigătorilor, mulțumiri sponsorului etapei, Rapture Romania, și sper ca numărul acesta impresionant de concurenți să fie prezent la cat mai multe etape.

 

 

Ovidiu CALUSER – locul 4

Cupa Rapture, a 3-a etapa din cadrul Campionatului Național de Trout Area, desfășurată la Păstrăvăria Crasna a aliniat la start nu mai puțin de 48 de concurenți.

După terminarea calificărilor am reușit să mă clasez pe locul 2 în grupa mea, cu 31 de puncte. În calificări peștii au răspuns destul de bine dar, hrănindu-se foarte diferit de la stand la altul.

Ajuns în semifinale, după 5 meciuri jucate, din care 3 victorii, un egal și o înfrângere, m-am calificat în finala mică. Țin să menționez meciul de poveste avut în semifinale cu Vali BOȘMAN, unde am reușit în cele din urmă să ies victorios cu 8 la 7.

Finala mică a început pe înserate, împotriva lui Alex ZGAROI, la lumina farurilor de la mașini. Alex a fost mai inspirat și a început cu năluci „glow”, reușind astfel să câștige finala mică. Pe această cale țin să îl felicit pe Alex.

Felicitări tuturor participanților pentru aceasta etapă frumoasă cu multe capturi. Mulțumesc Rapture Romania pentru susținere precum și organizatorului.

Peste două săptămâni este programată Airrus CUP (12 martie, Păstrăvăria Zăvoi), contând ca etapa a 4 a campionatului național de trout area – ediția 2021 – 2022. Urmează o perioada deosebit de aglomerata pentru competițiile de trout are:

  1. Varivas CUP | Etapa 5 | 26 martie 2022 | Păstrăvăria Crasna
  2. Herakles CUP | Etapa 6 | 14 mai 2022 | Păstrăvăria Câmpul Cetății
  3. ValkeIN x Vanfook x RtB CUP | Etapa 7 | 28 mai 2022 | Păstrăvăria Zăvoi

 Pe lângă etapele campionatului național, Trout Area Romania are planificate și doua competiții inedite dedicate echipelor de două respectiv trei concurenți:

  1.  TIMON Team Challenge | 2 aprilie | locație urmează să fie stabilită: competiție desfășurată pe echipe de 2 concurenți
  2. Team Battle | 30 aprilie | Păstrăvăria Zăvoi: competiție desfășurată pe echipe de 3 concurenți, cu un regulament inedit care va fi făcut public în zilele următoare

Trebuie menționat că în perioada3-6 noiembrie 2022, în Păstrăvăria Crasna va avea loc cea de-a doua ediție a Campionatului Mondial de Trout area (2nd Trout Area World Championship) desfășurat sub egida FIPSed. Este primul campionat mondial cu năluci organizat de România și este o onoare pentru noi să contribuim la îmbunătățirea imaginii pescuitului romanesc de competiție la nivel mondial.

La final țin să mulțumesc sponsorului www.GIVADI.ro pentru încredere și susținere.  Totodată trebuie să mulțumim și gazdei noastre Păstrăvăria Crasna, pentru eforturile făcute în a ne simți bineveniți și a ne asigura condițiile necesare desfășurării acestui turneu.