Desfăşurat la poalele Ceahlăului evenimentul pescăresc desfăşurat în perioada 31 iulie – 01 august 2021 a reprezentat un adevărat maraton olimpic de 16 ore al pescarilor de spinning din România

“….Într-o sălbatică splendoare
Vedeam Ceahlăul la apus,
Departe-n zări albastre dus,
Un uriaş cu fruntea-n soare….”

(versuri din poezia “Vara” de  George Coşbuc)

Preambul

Desfăşurat la poalele Ceahlăului („Cel mai înalt dintre munţi este Ceahlăul, care, dacă ar fi intrat în basmele celor vechi, ar fi fost atât de vestit ca şi Olimpul…” – Dimitrie Cantemir – „Descriptio Moldavie”) evenimentul pescăresc desfăşurat în perioada 31 iulie – 01 august 2021 a reprezentat, am putea spune, un adevărat maraton olimpic de 16 ore (2 manşe a câte 8 ore fiecare) al pescarilor de spinning din România, în care aceştia au încercat să îşi depăşească nu doar adversarii ci să se depăşească chiar pe ei înşişi, dând astfel un sens şi mai profund celebrei egide olimpice:  „Citius, Altius, Fortius”. Desigur că nu toţi concurenţii au şi reuşit acest lucru, ei rămânând însă cu amintirile clipelor minunate petrecute acolo, cu experienţele acumulate, cu prieteniile legate, căci, până la urmă, uneori, aşa după cum spunea celebrul Pierre de Coubertin, “important este să participi”, şi garantat este faptul că absolut toţi concurenţii nu au avut de ce să regrete participarea la acest frumos concurs: CUPA BICAZ 2021.

Vremea

Condiţiile meteorologice în care s-a desfăşurat concursul nu au fost deloc specific unei zone muntoase aflată la o altitudine de peste 500 m.d.m, deoarece cuvântul de ordine a fost căldura excesivă, doar ceasurile mici ale dimineţilor şi umbrele trecătoare ale munţilor ce parcă răsar din apele lacului, străjuindu-l de jur împrejur, au mai atenuat dogoarea cruntă ce se prăvălea din cerul de nori pustiit.

Pista de concurs

Lacul Izvorul Muntelui (Bicaz) este un lac de acumulare aflat pe cursul mijlociu al râului Bistrița, în Carpații Orientali, are o formă alungită, pe direcția nord-vest – sud-est, are o suprafață de 32,6 km², o lăţime maximă de 2 km şi o adâncime maximă de 97 m, având o lungime a țărmului de 71 km (date culese de pe Wikipedia).

S-a putut pescui aproape pe toată suprafaţa sa, excepţie făcând golful din stânga debarcaderului Ceahlău, golf declarat de către organizatori ca fiind zonă neutră.

Startul s-a dat din apropierea localității Ceahlău, iar programul de concurs a fost, în fiecare zi, de la ora 07-00 A.M la ora 15-00.

AJVPS Neamţ, administratorii resurselor acvatice vii din lacul Izvorul Muntelui, au pus la dispoziţia organizatorilor pista de concurs şi au şi oferit premii în bani câştigătorilor celei mai mari capturi de clean.

Concurenţii

La acest concurs au luat startul 59 de echipe (un record de participare pentru concursurile organizate la Bicaz).

Sportivii prezenţi au fost din toată ţara, ei reprezentând elita spinning-ului din barcă românesc.

Ca particularităţi putem aminti faptul că a existat si o echipă format din două doamne (Ioana Pîrlog – Nicoleta Munteanu), precum şi două echipe formate din tată şi fiu: Dobrotă Mihnea şi Matei, precum şi Boanţă Robert şi Mihai.

Organizatorii

Cupa Bicaz a fost cea de-a treia etapă din Campionatul Naţional de Spinning din barcă – 2021, campionat organizat de către Asociaţia Liga Română de Spinning.

Cluburile afiliate ALRS care s-au ocupat de această etapă au fost Asociaţia Club Sportiv Bucovina Fishing şi Bass Hunters, cluburi care au reuşit să organizeze un concurs foarte frumos şi bine pus la punct.

La festivitatea de premiere a fost prezent şi domnul Teodor Bentu, preşedintele Comisiei Centrale de Competiţii din cadrul AGVPS România, care a adresat câteva frumoase cuvinte tuturor celor prezenţi.

Domnul Nicolae Robu, preşedintele AJVPS Neamţ, a înmânat personal câştigătorilor premiul oferit de către asociaţia pe care o conduce.

Transmisiunile live de la locul evenimentului au fost asigurate de către LIVE Streaming iar filmările competiţiei au fost făcute şi de către Fishing & Hunting Channel şi rădăuţiziar.ro

Clasamentul final

          La acest concurs au punctat următoarele specii: cleanul – minim 20 cm şi bibanul – minim 15 cm.

Concurenţii au reuşit să prindă în cele două zile de concurs un număr de 863 de peşti punctabili (şi care au fost măsurați şi încărcaţi în aplicaţia Predator Challenge în mod regulamentar), cu o lungime totală însumată de 17074 cm. Specia predominantă care s-a prins a fost bibanul, dar s-a prins totuşi şi un număr destul de mare de cleni.

          Lupta pentru podium a fost una extraordinar de strânsă pe toată desfăşurarea competiţiei, existând multe răsturnări de situaţie, lucrurile schimbându-se uneori de la minut la minut chiar, iar laureaţii concursului s-au decis abia la finalul celor două zile de concurs, atunci când s-a închis aplicaţia Predator Challenge, la ora 15-00, în data de 01 august 2021.

Pe locul I s-a situat echipa formată din Cristian Dragotă şi Csaba Imreh, locul II a fost ocupat de echipa formată din fraţii Petre şi Eugen German, iar pe locul III a încheiat competiţia echipa format din Gicu Galin şi Cătălin Avasiloaie. Locurile IV I V au revenit, în ordine, echipelor: Vasile Jarda – Pavel Calance şi Dragoş Gramanschi – Eremia Pîrîianu.

CMMC Clean a fost obţinut de către echipa Teodor Apostol – Ştefan Părăoanu cu doi cleni de 37 si 35 cm ( fiind la balotaj la cleanul de 37 de cm cu o altă echipă), iar CMMC biban a revenit echipei câştigătoare a concursului: Cristian Dragotă şi Csaba Imreh, cu un biban de 37 cm.

Felicitări câștigătorilor! Felicitări tuturor concurenţilor!

Foarte scurtă încheiere

Concluzionând, putem spune că a fost un concurs reuşit, bine organizat, fără incidente şi accidente, cu mulţi peşti prinşi şi cu o dinamică a clasamentului foarte ridicată pe tot parcursul său. Să ne revedem cu bine şi la ultima etapă din CNS Barcă 2021: Cupa Arrow – Snagov – 11-12 septembrie 2021!

Fir întins tuturor!

Autor: Dinu-Florin Cirstean