Campionatul National de Spinning de pe Mal – ediția 2016 a început. Si a început cu o prima etapa, Cupa Rapala, desfășurată, ca de fapt toate etapele acestui an, pe Târnava Mare. Aceasta prima etapa însă nu a avut loc pe segmentul deja considerat tradițional, adică în dreptul localității Subcetate (Zetea). Datorita organizări unei competiții…

Campionatul National de Spinning de pe Mal – ediția 2016 a început. Si a început cu o prima etapa, Cupa Rapala, desfășurată, ca de fapt toate etapele acestui an, pe Târnava Mare. Aceasta prima etapa însă nu a avut loc pe segmentul deja considerat tradițional, adică în dreptul localității Subcetate (Zetea). Datorita organizări unei competiții internaționale, ocazie cu care au fost introduse nu mai putin de 1,5 tone de păstrăv, prima etapa a s-a desfășurat pe o porțiune foarte aproape de străzile orașului Odorheiu Secuiesc. Mai corect, scuzați, de șoseaua de centura … de unde mi-am inspirat și titlul.
Statistica
Statistic vorbind, etapa a fost una în cel mai bun caz mediocra. Poate ca din cauza antrenamentelor oficiale de vineri, poate datorita turbiditatii crescute a apei în zilele de sâmbătă și duminica, poate datorita faptului ca nu s-au făcut populari. Personal însă cred principala cauza a fost turbiditatea pentru ca în cele 4 ore de antrenament toată lumea a fost năucită de numărul mare de capturi avute la orice nălucă și în orice loc.
Trebuie însă sa menționez însă doua aspecte: cei 46 de concurentu au corectat recordul de participare stabilit în urma cu un an tot la Zetea și tot în prima etapa și faptul ca la aceasta etapa au participat nu mai putin de 9 debutanți.
Ce este însa de remarcat este constanta năucitoare de capturi … capturi care în mod obișnuit începeau cu câteva zeci în prima manșa și coborau spre câteva în ultima etapa. In schimb sectoarele au dat cam aceleași număr de capturi de-a lungul întregii zile de concurs. Restul este istorie și cine este pasionat de statistica poate urmări toate informațiile relevante în tabelul următor:
Antrenamente
Da au fost și antrenamente. Pentru prima oara s-a pescuit exact ca la un campionat mondial: 4 ore în intervalul în care urma sa se desfășoare și cele doua zile de concurs, pe exact aceleași sectoare de concurs . Din păcate cred ca și acest lucru a cam afectat rezultatele finale ale competiției intru-cât multi dintre pescari au pescuit și supra-pescuit anumite zone. Poate a fost prohibiția lunga poate lipsa unor driluri, cert este ca multi au raporta zeci și zeci de capturi.
Ziua 1
Pe sectorul A am asistat la surpriza etapei si posibil la cea a anului: Marius LAPADAT – CPR reușește sa câștige sectorul în fata vicecampionului național Raul GROZA – AFC precum și a brașovenilor Dorin VALCEA – BST și Cătălin PINTEA – BST.
Sectorul B este câștigat lejer de fostul campion național Cristi RIZEA – CPR.
In sectorul C, lupta a fost acerba și a fost data intre 4 pescari cu foarte mare experiență. In final câștigător a ieșit Gabi JUDET – TPC care a reușit sa-l devanseze la mustață pe Lucian CONSTANTIN – BFF. Locurile următoare fiind ocupate, la distanta, de Sabin BUZATU – AQM și Forin DANDU – AFC
Sectorul D este câștigat relativ lejer de campionul național en-tire și asta datorita clasări constante în primele 3 locuri de-a lungul celor 3 manșe.
Ziua 2
După o sâmbătă după-amiaza odihnitoare și o noapte de somn, concurenții au erau nerăbdători sa înceapă ziua a doua de competiții. Rugile împotriva ploii au mers, apa parca nu mai era asa tulbure și parca și parca și peștii erau mai activi. Deci sa sune vuvuzelele.
Sectorul A este disputat aprig intre Lucian CONSTANTIN – BFF și Ionut MARINUC – BST, primul adjudecându-și pana la final victoria.
Sectorul B este câștigat de Mircea BADICEANU – AFC, rezultat ce il face sa regrete lipsa de concentrare și locul 5 din ziua precedenta. Pe locul 2 termina, după balotaj, Cristi RIZEA – CPR care îl depășește cu numai 1 peste pe Sabin BUZATU – AQM intre-un duel al campionilor.
Sectorul C este câștigat de Catalin PINTEA – BST care își devansează la doar un singur punct colegul de club Bela TIKOSI – BST.
Sectorul D este adjudecat de vicecampionul național Raul GROZA – AFC care își ia, în parte doar, revanșa împotriva lui Paul MALUTAN – BST pentru titlul anului trecut pierdut la mare lupta.
La final
Dupa calcularea rezultatelor pe 3 concurenți se aflau la egalitate de puncte: Lucian CONSTANTIN – BFF, Cristi RIZEA – CPR și Paul MALUTAN – BST … aplicam algoritmi de departajare și podiumul arata astfel: Locul 1 – Lucian CONSTANTIN – BFF, Locul 2 – Cristi RIZEA – CPR iar Locul 3 – Paul MALUTAN – BST.
Tin sa menționez însă locul 13 obținut de Marius LAPADAT și locul 19 obținut de Cosmin ANGHEL ambii deci în puncte, ambii debutanți și ambii membrii CPR.
Concluzii
Trebuie spus sistemul de arbitraj extern aduce sistemul competițional la cerințele unui campionat mondial iar în mod cert cei mai mulțumiți sunt concurenții care au de înfruntat doar patru ore de concurs în loc de opt. Despre calitatea arbitrajului ar fi ceva de spus dar cred ca este încă prea devreme sa ma pronunț.
Organizatorii, clubul BFF, au făcut eforturi uriașe ca acest concurs sa se desfășoare asa cum ne-am obișnuit: perfect.
Deși prognoza meteo era total neprielnica trebuie sa recunoaștem ca vremea a fost extrem de darnica cu noi: nu a ploua o secunda în timpul concursului.
Liga Romana de Spinning dorește sa mulțumească sponsorului principal al etapei, Rapala Romania, precum și sponsorului Campionatului National de Spinning de pe Mal, respectiv Neumarkt.
Urmează cea de-a doua etapa, 17-18 iunie. De aceasta data pe secțiunea clasica a Târnavei pentru competiții campionatului național: Zetea. Lucrurile se vor schimba din toate punctele de vere. De la năluci, la tehnici și cine știe, la câștigători.
Pana atunci însă doresc sa urez Fire întinse! Echipei României care va participa la Campionatul Mondial de Spinning de pe Mal din Slovacia. Echipa va fi formata din Malutan Paul, Sabin Buzatu, Raul Groza și Ionut Marinuc, căpitanul lotului fiind Lucian Constantin.