În weekend-ul 9-10 aprilie, pe râul Lotru, este programată ediția de primăvară a Cupei Ligii la Păstrăv. Deși nu este parte a calendarului Campionatului National de Spinning de pe Mal, acest prim concurs reprezintă deschiderea oficială a sezonului 2022. Și cum orice competiție are nevoie de un regulament, articolul de față va aborda tocmai acest aspect.

Așadar, ca în fiecare an, Comisia Tehnica a CNSM a adus un număr de modificări ale regulamentului de competiții atât prin votul membrilor acestei comisii cât și impuse de regulamentul internațional al competițiilor de profil.

 

Art. 2.2: La competițiile Campionatului Național de Spinning de pe Mal pot participa:

  • cetățeni romani – rezidenți sau nerezidenți pe teritoriul României și care nu au făcut parte din delegațiile altor națiuni la competiții internaționale oficiale: acești se vor clasifica în clasamentul general al campionatului și pot intra în componența delegației României la Campionatul Mondial
  • cetățeni străini – rezidenți sau nerezidenți pe teritoriul României și/ sau care au făcut parte din delegațiile altor națiuni la competiții internaționale oficiale: acești nu se vor clasifica în clasamentul general al campionatului și nu pot intra în componența delegației României la Campionatul Mondial

Dacă la începutul campionatului National de Spinning de pe Mal, înscrierea era permisă doar sportivilor aparținând cluburilor membre a LRS, cu timpul a fost permis acces tot mai multor categorii de concurenți. Din acest an însă este permis accesul tuturor concurenților, indiferent de cetățenie, domiciliu sau apartenență la vre-o echipă reprezentativă. Afluxul de concurenți străini va duce la creșterea

 

Art. 2.8: Este interzisa debarbetarea nălucilor doar prin turtirea/ aplatizarea spinului. Sunt acceptate ancore sau cârlige debarbetate din fabrica sau al căror spin a fost eliminat complet (prin pilire).

Această regulă este insistent cerută de aproximativ 3 ani pentru a preveni discuțiile cu privire la modul și gradul de eliminare a spinului cârligelor. O decizie ce va elimina în totalitate orice justificare cu privire la modul de pregătire a cârligelor pentru concurs.

 

Art. 2.9: Numai cârlige cu cap de plumb (fie fix, fie articulat) sau cu plumb în prima treime a cârligului  (vezi foto) pot fi folosite pentru a arma nălucile suple.

Mie personal, motivarea aceste reguli în cadrul regulamentului internațional, îmi scapă. În general, regulamentele FIPSed urmăresc în primul rând protejarea peștelui în înțepare, dril și eliberare și în plan secund gradul ridicat de sportivitate și echitate al competițiilor. Totuși, această regulă nu pare a influenta nici un capitol amintit anterior. Dar regulile sunt reguli iar implementarea lor în regulamentul intern al competițiilor de profil este normal a fi făcută.

 

Art. 3.7: Concurenții străini și/ sau care au făcut parte din delegațiile altor țari la competițiile internaționale de profil (vezi art. 2.2), vor fi repartizați (pe cât posibil) în mod echilibrat în grupe, prin trageri succesive la sorți. 

Regula este una normală pentru a preîntâmpina situațiile în care concurenții care nu sunt eligibili a se califica în lotul național, să nu influențeze lupta pentru calificare prin comasarea lor într-o singura grupa.

 

Art. 3.23: În timpul manșei, este interzis schimbul de informații tehnice cu orice terță persoană.

Este o regulă propusă pe plan național dar care este în concordanța și cu regulamentul internațional. Scopul este de a nu permite unei părți din concurenți accesul la informații provenite de la runner, informații care în alte circumstanțe nu le putea avea. Astfel acest avantaj nesportiv a unor concurenți în detrimentul altora, va dispărea.

 

Art. 3.37: În orice moment al desfășurării concursului, arbitrii au drept de control asupra concurenților, pentru verificarea respectării condițiilor prezentului regulament. Controlul unui concurent se poate face și la solicitarea unui alt concurent.

Este o regulă propusă pe plan național menită să reglementeze o realitate: fiecare concurent este și arbitru. Astfel fiecare concurent are obligația și dreptul să vegheze la respectarea regulamentului și la nivelul de sportivitate a competițiilor la care participă

 

Art. 3.38: Scoaterea unui pește la minciog și eliberarea acestuia, se poate face în orice stand cu condiția ca standul inițial al înțepării și cel al scoaterii să fie standuri libere. Deplasarea concurentului prin standuri în vederea scoaterii la minciog se poate face numai prin standuri libere.  

Această regulă a fost impusă de o situație reală întâlnită pe pista de concurs în ultimul an de competiții. Situație care a fost contestată iar lipsa unei reglementari clare a implicat dificultăți în judecarea contestației. Mai mult, la nivel internațional situația nu este reglementata foarte clar, existând de-a lungul timpul situații în care aceasta regula a fost respectată și alte situații în care regula a fost încălcată. Drept care, o stabilire clara a regulilor cu privire la acest subiect este obligatorie.

 

Art. 3.39: Concurentul este obligat să aducă peștele la minciog și să-l elibereze în standul pe care îl ocupă.

Și această regulă a fost impusă de situații reale întâlnite pe pista de concurs în ultimul an de competiții. Situații care nu au fost reglementate și care au ridicat probleme și contestații.

 

Art. 3.42: Nu sunt considerate valide capturile care:

  • în procesul de eliberare sunt manipulate cu mâna (chiar dacă manipularea se face „pe sub minciog”, cu ajutorul plasei minciogului).

Este o regulă impusă din acest an de regulamentul oficial al FIPSed. După cum spuneam anterior, regulile FIPSed urmăresc în primul rând protecția peștilor. Iar după ultimul campionat mondial din Bulgaria această regulă este una normală și mai ales binevenită.

 

Art. 3.43: Pentru eliberarea nălucii din gura peștelui, se poate utiliza doar pensa specială.

Aceasta regula este corelata cu articolul 3.42, și impune ca degroșarea peștelui se face doar cu instrumente dedicate. Din nou, din motive de respect pentru peste și pentru alinierea la cerințele regulamentului internațional.

 

Art. 3.35: După eliberarea capturii, arbitrul va înmâna concurentului un bilet (pentru fiecare manșă biletul va avea un format distinct). Biletul trebuie să cuprindă numărul manșei, numărul de concurs al concurentului și semnătura arbitrului. Biletul reprezintă dovada privind capturarea conform regulamentului a unui peste. Reprezintă responsabilitatea concurentului să solicite biletul ca dovada a capturării unui peste.

Sancțiune: înmânarea neconformă a bonului (de ex.: introducerea bonului de către arbitru în buzunarul concurentului în timp ce acesta pescuiește) se sancționează cu nepunctarea peștelui

Este o altă regulă impusă de situații reale întâlnite de-a lungul ultimul campionat național. Situație care nu au fost foarte clar reglementată și care a ridicat contestații ale diverșilor concurenți. În plus, la campionatele mondiale de profil, înmânarea bonului de captură direct concurentului este o regulă bine stabilită și mai ales impusă.

 

Art. 5.16: În clasamentul final al Campionatului Național de Spinning de pe Mal, concurenții vor puncta cu toate cele 5 rezultate din cele 5 etape desfășurate.

Este o reglă de mult așteptată. Campionatul național a ajuns la un nivel dacă nu profesionist, măcar la nivel semi profesionist. În plus, în ultimii 5 ani, primii 20 de concurenți au avut 5 participări. Mai mult, peste 40% din concurenți au participat la toate cele 5 etape anuale în ultimii 5 ani. Astfel regulă „punctează 4 etape din 5” era de fapt o plasă de siguranță pentru a permite concurenților, o etapă cu un rezultat mai slab dar care să nu le reducă șansa la titlul național. Dar într-un campionat național normal, nu exista astfel de plase de siguranță. Așa că cel ce clasează slab într-o etapă nu poate decât să spere ca și contracandidații săi vor face aceeași greșeală.

 

Art. 5.17: În clasamentul final al Campionatului Național de Spinning de pe Mal punctează doar concurenții cu cetățenie romana și care nu au făcut parte din delegațiile altor țări la competițiile internaționale de profil (vezi art. 2.2).

Această regulă este corelată cu articolul 2.2, pentru a nu permite concurenții fără cetățenie romană sau care au făcut parte din delegațiile altor țări la competițiile internaționale de profil (deci nu sunt eligibili să facă parte din delegația României la campionatele mondiale) să nu fie clasificat în mod inutil în clasamentul general al CNSM

 

Art. 5.18: În clasamentul final al Campionatului Național de Spinning de pe Mal concurenții străini și/ sau care au făcut parte din delegațiile altor țări la competițiile internaționale de profil (vezi art. 2.2) nu vor fi clasificați. Punctele aferente clasării acestor concurenți vor fi repartizate locului următor.

Și această regulă este corelată cu articolul 2.2 și are același scop: a nu permite concurenții fără cetățenie romană sau care au făcut parte din delegațiile altor țări la competițiile internaționale de profil (deci nu sunt eligibili să facă parte din delegația României la campionatele mondiale) să nu fie clasificat în mod inutil în clasamentul general al CNSM.

 

Restul regulamentului îl puteți citi aici (modificările fata e ediția precedenta a CNSM sunt identificate cu culoarea gri): link