Loc de desfasurare: Italia, Boretto, raul Po
Clasament final: Locul 2
Componenta lot: Ion DUMITRU, Robert BOANȚĂ, Lucian CONSTANTIN, Sabin BUZATU, Horia VLASIN
Sponsori lot: Abrevis, Mimteam

Un rezultat extraordinar care n-a mai fost atins de niciuna dintre delegatiile Romaniei de pana acum la un campionat mondial de pescuit la rapitori din barca. Vicecampioni mondiali la individual, cu echipa Laurentiu Andronic – Ion Dumitru (Paco) si vicecampioni mondiali pe natiuni. Asa cum ne-am asteptat, prima zi avea sa fie si cea mai stresanta. Si asta deoarece, pe un asemenea rau, cu potential complex, orice decizie strategica tinea de noroc sau hazard. Totusi, noi am avut din ambele cate putin. Strategia de abordare a concursului s-a bazat direct pe inspiratia fiecarei echipe. Ceea ce fiecare echipa a experimentat la antrenamentele premergatoare concursului, trebuia acum speculat.

Prima echipa Laurentiu Andronic si Ion dumitru (Paco) a inceput in forta. Primul loc abordat a si adus, aproape imediat, primele 3 capturi de avat. Au urmat serii de cate 3-4 avati pe locuri descoperite la antrenamente, fapt ce demonstreza inca o data importanta acestor antrenamente.Cea de-a doua echipa, Doru Somesan si Horia Vlasin, nu s-a lasat mai prejos. Chiar daca n-au prins asa de multi pesti ca prima echipa, au prins destui pesti incat sa ne ridice pe locul 4 la general, la finalul mansei. Important a fost ca am avut in permanenta informatii din barca itlieniilor cu ajutorul lui Ovidiu Bradatan, acesta dovedind adevarate calitati de actor, deoarece i-a fost interzis sa comunice cu oricine la telefon. Am avut un total de 19 puncte, un loc 5 – Laurentiu Andronic si Ioan Dumitru (Paco) si un loc 14 – Doru Somesan si Horia Vlasin.

Faptul ca am mizat pe locurile situate la distanta fata de locul de start, a fost un mare avantaj deoarece nu multe echipe s-au antrenat in respectivele locuri. Iar obtinerea finalului dat pe apa, a fost de departe ce-a mai importanta miscare deoarece multi pesti s-au prins la finalul mansei. La doar doua puncte, in spatele nostru a fost echipa Poloniei si cea a Italiei cu cate 21 de puncte fiecare. Se pare ca marea majoritate a echipelor au contat pe avat ca specie punctabila, asa cum de altfel am si anticipat. Cei cativa somni care s-au prins in concurs, au intrat chiar pe nalucile dedicate pescuitului la avat.Asa incat, dupa prima zi de concurs, la finalul mansei suntem depasiti numai de catre echipele Lituaniei (11 puncte), Ungariei (16 puncte) si Kazakstan (18 puncte), primele doua echipe punctand cu cate un somn de peste un metru, adica peste 15 kg la fiecare somn de peste un metru.Respectand strategia de concurs pusa la punct inainte de startul in mansa, echipele noastre au prins in exclusivitate avat si in mare parte cu naluciile cu care s-au prins la antrenamente pestii.

In ultima zi, asa cum ne-am obisnuit deja, organizatorii au schimbat schimbarea, mutand finalul mansei de pe apa, fata de cum a fost in prima mansa, la locul de start, invocand faptul ca nu pot intocmi clasamentul in timp util. O alta schimbare fara explicatie (noi stim de ce) a fost ca nu s-a mai plecat pe echipaje A-B, ci capitanul decidea cine pleaca primii.Noi ne-am respectat strategia si am schimbat ordinea de plecare fata de prima zi, dand prioritate echipei care a prins mai putin in prima zi. Constanta echipajelor era foarte importanta, numai asa reusind sa obtinem un loc bun. Asa ca Doru Somesan si Horia Vlasin au fost primi, echipati cu un motor foarte puteric comparativ cu alte echipaje, iar Laurentiu si Paco urmau sa plece in esalonul doi, cu un decalaj de 5 minute. Am stabilit ca fiecare sa abordeze o zona in care are cea mai mare incredere, inca de dimineata. Cum ne asteptam de altfel, avatul nu a mai raspuns ca in prima zi la nalucile prezentate de baietii nostri. Doru si Horia in schimb, au reusit sa gaseasca un mod de prezentare a nalucilor eficient, un mulinat usor, in profunzimea apei, in primul metru de la mal. Au inceput sa prinda, nu extraordinar, dar constant, avat dupa avat, la intervale mari de timp. In schimb, Laurentiu si Paco nu prinsesera nimic la mai bine de 3 ore de la inceputul concursului. Eram intr-un stres maxim stiind importanta primelor ore de concurs, unde pesti raspund mult mai bine decat dupa ora 12:00.

Dificil era ca nici informatii de la echipajele italiene n-am reusit sa obtinem deoarece Ovidiu s-a simtit rau si n-a mai putut sa intre la arbitraj in barca italieniilor. Asa incat nu stiam ce fac celelate echipe concurente. Dupa 12:30 primele vesti bune (adica la mai bine de 3 ore de la start), doi avati in echipa Laurentiu – Paco, iar Doru si Horia prindeau constant. Chiar daca se stabilise ca somnul sa iasa din discutie, Laurentiu si Paco au vazut ceva atacuri in suprafata ale somnului, dovedind ca este activ in aceea zona si perioada de timp. Nu a trecut mult timp si au adus la barca un somn de peste un metru, ridicandu-ne automat cu 15 kg de peste. Era o veste care nu putea sa cada mai bine in acel moment critic. Doru si Horia nu s-au lasat nici ei si au capturat un alt somn, ceva mai mic, dar foarte bun pentru clasament.

La 16:10 echipajele Ungariei s-au retras la mal increzatoare ca au castigat concursul. Dar, capitanul lor afland de rezultatele noastre a facut o criza de isterie trimitandu-i inapoi pe pista de concurs. Era evident ca lupta intre cele doua tari Romania si Ungaria se tinea foarte strans, era vorba poate de maxim un peste. Laurentiu si Paco mai reusesc sa prinda inca doi avati, aproape consecutiv in ultimele 10 minute de concurs. Toata lumea astepta cu sufletul la gura intoarcerea echipajelor romanesti si rezultatele acestora. Doru si Horia sosesc primii cu un total de 7,4 kg de peste. Echipa ungara concurenta are in jur de 5 kg si ceva. Era evident ca i-am depasit. Oricum diferenta intre nationala Romaniei si nationala Ungariei era de 2 puncte. Trebuia ca cel putin o echipa sa intre noi ca sa fim campioni mondiali. Si lucrul acesta s-a intamplat, Rusia ajungand la mal cu un rezultat mai mult decat bun situandu-se pe locul 2 la in a doua mansa. Romania a castigat mansa cu un loc 2 si un loc 7, iar Ungaria a terminat pe 3. Era evident ca totul depindea de cateva kg sau poate sute de grame de peste. Intr-adevar, echipajul unguresc a iesit la balotaj cu Laurentiu si Paco, diferenta constand in 2,52 kg de peste, adica un peste pe care echipa noastra l-a avut si l-a scapat.

Dar asa este in competitie, cel mai bun castiga, iar baietii nostri au dovedit ca sunt niste pescari excelenti, cu un simt al pescuitului de performanta foarte dezvoltat. Am obtinut un loc doi, un rezultat care face sa se ridice fiecare fir de par de pe corp in momentul in care te urci pe podium, iar imnul tarii este pus in difuzoare si zeci de blitz-uri te cuprind.

Ne-am intors acasa cu un trofeu de vicecampioni mondiali si la individual, si pe echipe. Romania nu a mai avut parte pana acum de asa ceva in pescuitul din barca cu naluci artificiale. Practic este cel mai bun rezultat de pana acum, dar si cel mai bun rezultat dintre toate echipajele romanesti care au participat la Olimpiada de pescuit din Italia 2011.