Cea de-a doua etapă din cadrul Campionatului Național de pescuit la răpitori al LRS – Liga Română de Spinning 2021, Cupa Rapture s-a desfășurat în minunata deltă a Dunării, în perioada 18-20 iunie. Un concurs inedit, unde, în premieră pentru Campionatul Național de Spinning, au punctat 4 dintre cele mai reprezentative specii de pești răpitori din țară: știuca, șalăul, avatul și bibanul.

Începând din acest an, competițiile organizate de LRS se desfășoară și sub egida Federației Sportul pentru Toți, totodată continuând să se desfășoare sub egida A.G.V.P.S. România, reprezentantul țării noastre la FIPSed (Federația Internațională de Pescuit Sportiv în apă dulce).

După succesul primei etape, cea de la Valea Argovei, unde s-au aliniat la start 75 de echipe, iată ca odată cu etapa a doua s-a depășit, din nou, recordul de participare la o etapă de Campionat Național, peste 80 de echipe de pescari profesioniști sau aflați la început de drum competițional înscriindu-se la acest concurs.

PISTA DE CONCURS

Anul acesta competiția s-a desfășurat pe o arie extinsă, necesară având în vedere speciile punctabile, asigurându-se astfel pentru echipele participante o multitudine de locuri de pescuit și implicit posibilitate de a alege diverse strategii, în încercarea de puncta cu 20 de pești în fiecare manșă, cât este baremul limită al acestui campionat.

În condițiile în care știuca trece printr-o perioadă extrem de dificilă, presiunea din ultimii ani asupra ei, din toate părțile, fie că vorbim de pescari sportivi, dar mai ales de cei comerciali, simțindu-se din plin, făcând-o practic inexistentă, era clar ca peștele țintă principal devenea avatul, asta și datorita motivului că șalăul, o altă specie aducătoare de mulți centimetri, este mult mai greu de prins și pescuitul pe Dunăre mult mai tehnic.

Chiar dacă cele două manșe au diferit pe alocuri, cuvintele de baza, care le-au caracterizat, au fost ploaia și vântul. A părut că în cele doua zile de concurs s-au unit pe cer toți norii din țară și a plouat și în reprize de ore întregi, ducând pescuitul către extrem și făcând sarcina pescarilor foarte dificila.

Un alt punct cheie în desfășurarea concursului l-a însemnat aplicația cu ajutorul căreia se realizează clasamentul anul acesta. Un plus enorm față de anii precedenți deoarece prin această metodă s-a eliminat efectiv mortalitatea din rândul peștilor prinși și s-a adăugat un plus de suspans deoarece clasamentul este disponibil în timp real tuturor celor interesați, atât concurenților, dar și iubitorilor de competiții. Semnalul precar din Delta Dunarii a dus la aparitia unor probleme, rezolvate intr-un final, dupa mai multe contestatii.

S-au prins foarte multi pești, în special bibani, 1675 dintre ei cu dimensiuni cuprinse între 15 și 20 de centimetri. 3436 de pești, împărțiți aproape în mod egal – 1715 în ziua 1 respectiv 1721 în ziua 2 – au dat de furca extrem de mult arbitrajului și validării. Speciile dominante în clasamentul general au fost avatul și bibanul, alaturi de câteva zeci de șalăi. Din pacate, cea mai mare dezamagire rămâne, cu mici excepții, lipsa știucii, foarte putini pești din această specie fiind înscriși în dreptul echipelor.

Ca o dovadă că sunt în cea mai bună formă și că domină acest început de Campionat Național, echipa Vasile Jardă – Pavel Calance, reușește să câștige si etapa cu numărul doi și pune în clasamentul general 5 puncte față de ocupanții poziției secunde, echipa fraților German, Petre și Eugen, care la rând-le obțin poziția a doua a etapei. Pe locul al treilea al clasamentului Cupei Rapture 2021 au urcat Lucian Constantin – Iulian Tîrnăcop, captura competiției fiind obținută de Ion Viorel – Mircea Ciobanu cu o știucă de 70 centimetri.

CUPA RAPTURE 2021 – Răpitori de vreme rea

CLASAMENT ETAPA

LOC ECHIPĂ NUMĂR PEȘTI CENTIMETRI PUNCTE CAMPIONAT NATIONAL
1 VASILE JARDĂ – PAVEL CALANCE 40 1504 30
2 PETRE GERMAN – EUGEN GERMAN 40 1480 29
3 LUCIAN CONSTANTIN – IULIAN TÎRNĂCOP 40 1286 28

CLASAMENT GENERAL

LOC ECHIPĂ PUNCTE CAMPIONAT NAȚIONAL NUMĂR PEȘTI CENTIMETRI
1 VASILE JARDĂ – PAVEL CALANCE 60 80 2829
2 PETRE GERMAN – EUGEN GERMAN 55 75 2405
3 OCTAVIAN TORESCU – BOGDAN CĂSĂNDROIU 55 76 2209

Momentele importante ale etapei au putut fi urmărite în format LIVE din studioul special amenajat cu ocazia evenimentului sau de pe barcă, pe diverse canale de comunicare cum ar fi paginile de Facebook ale Ligii Române de Spinning și postului Fishing & Hunting Channel, canalul de YouTube al LRS.

***

DIVIZIA BARCA din cadrul Campionatului National de Spinning al LRS reprezinta un circuit de concursuri open, pe echipe de cate 2 sportivi. Având liste de participare deschise pentru toti pescarii, open-urile maresc nivelul de competitivitate, contribuind astfel la obtinerea performantei. Campionatul national al LRS consta din 4 etape tematice, organizate de cluburile membre ale ALRS. Etapele vizeaza cele mai reprezentative specii de pesti rapitori din apele României: stiuca, salau, biban, clean sau avat. Fiecare etapa are doua manse, iar concurentii pescuiesc pe intreaga pista de concurs. Alcatuirea clasamentului se face be baza masurarii pestilor, cu ajutorul unei aplicatii ce permite urmarirea in timp real a clasamentului si care poate fi descarcata din Google Play sau Apple Store.

Liga Româna de Spinning are în componenta 22 cluburi sportive de pescuit, cu activitate preponderenta sau exclusiva de spinning, reunind un numar de aproximativ 350 de sportivi legitimati. Cluburile membre ale LRS sunt totodata si organizatorii etapelor Campionatului National de Spinning din Barca al LRS.