Cel mai important lucru în pescuit este timpul petrecut pe apă. Apoi restul. Pentru a doua oară în decurs de o lună am avut șansa de a lega 5 zile de pescuit, acest fapt fiind datorat Diviziei Caiac din cadrul Ligii Române de Spinning și celei de-a treia etape a calendarului competițional 2024, respectiv Cupa Garmin,…
Cel mai important lucru în pescuit este timpul petrecut pe apă. Apoi restul. Pentru a doua oară în decurs de o lună am avut șansa de a lega 5 zile de pescuit, acest fapt fiind datorat Diviziei Caiac din cadrul Ligii Române de Spinning și celei de-a treia etape a calendarului competițional 2024, respectiv Cupa Garmin, organizată de Napoca Fishing Academy. Mulțumim Ionuț!
Binecunoscut pescarilor români de competiție, lacul Beliș-Fântânele este beneficiarul unei masuri administrative deosebit de bune( mai rar pe la noi) și anume interzicerea folosirii pe lac a ambarcațiunilor propulsate de motoare termice. Aparent dură pentru posesori, în realitate această măsură naște doar aspecte pozitive: cadrul natural nepoluat și nealterat fonic, comportamentul peștilor(în special al clenilor) mai puțin temător, mișcarea fizică pentru deplasarea pe apă, plus altele; imposibil să nu-ți placă!
Pe lângă toate acestea, unui pescar îi stă bine prinzând pești. Și da, s-au prins cleni, mulți și mari, și în antrenament și în timpul celor două manșe ale concursului. Personal, în prima zi de antrenament, am reușit un nou record, cum se spune în limbaj pescăresc, ” m-a lovit un 49″ !!
Câștigătorul concursului Dragoș Doicar și al lui CMMC de 52 cm:
Statistica celor două zile:
- cleni 127
- bibani 35
Acestora li se adaugă peștii prinși dar neîncărcați în aplicație. În urma acestei numărători mi-a venit și ideea titlului acestei mici povești: „Cleanul a bătut bibanul„
Condițiile meteo au fost blânde pentru pescarul din caiac în săptămâna concursului, exceptând 2-3 reprize de ploi de vara, binevenite altfel. Totuși, acalmia și căldura existentă în cele două zile de concurs, au ridicat gradul de dificultate al manșelor. Am simțit acest lucru în comportamentul peștilor fiind nevoit să schimb abordarea; probabil ca mine au făcut și alți concurenți.
Hulit nejustificat de unii, pescuitul(spinningul) la clean este ca examenul de capacitate: dacă-l treci ajungi la nivelul următor. Mai ales când îl practici din caiac. Imagini ca zeci de cleni muscărind, atacuri la suprafață când năluca atinge apa, atacuri și urmăriri la vedere ale clenilor ieșiți de sub crengile brazilor scufundați, apariția și dispariția lor subită, vor rămâne veșnic întipărite în memoria mea pescărească.
Cu fiecare astfel de experiență mai învățăm câte ceva. În cazul meu am învățat și simțit că:
- pescuind cu echipament de cast lanseul este mult mai precis( atunci când mă lăsa mulineta low-budget)
- în regim de concurs nu trebuie făcute concesii privind calitatea echipamentului-pescuiți cu cel mai de calitate echipament pe care vi-l puteți permite
- fluorocarbonul ca fir principal-net superior monofilamentului dpdv al rezistentei la abraziune( Berkley Trilene rules!!!!) pe mulineta de cast
- atacurile instante sau imediate nu cred ca au legătură cu tipul și culoarea nălucii ci mai degrabă cu calitatea și precizia lanseului
- malurile umbrite sunt mai prietene cu pescarul, deși uneori am identificat exemplare mari stând la plaja
- sunt multe năluci frumoase însă nu tot atât de multe se lansează bine
Sigur, lucrurile nu se limitează doar la cele de mai sus. Împărtășind experiențe pe malul apei, alături de prietenii concurenți, descoperi mult mai multe. Din acest motiv, concursurile de pescuit, aparent stresante, ajută enorm în evoluția pescarului pasionat.
Ca în orice concurs(vorba lui Răzvan) există un loc 1 și un loc ultim. Iată clasamentul final al acestei minunate etape, etapă care ascute concurența în clasamentul general:
Podiumul: Loc 1-Dragoș Doicar, Locul 2-Răzvan Ghindăoanu, Locul 3-Vlaicu Șandor
La jumătatea lunii august vom avea ocazia a ne reîntâlni pe lacul Bicaz, cea mai mare pistă de concurs din campionat, la a 4-a și penultima etapă a sezonului 2024. Pistă grea, ce ar putea fi decisivă, în mare parte, spre stabilirea ierarhiei finale.
Cu mulțumiri organizatorului, participanților, sponsorilor și partenerilor și cu certitudinea că pescuim responsabil de fiecare dată, vă invităm alături de comunitatea Diviziei Caiac a Ligii Române de Spinning, pentru a trăi aceste fabuloase experiențe. Era să uit: această etapă a avut o a doua prezență feminină în rândul competitorilor, Ina reușind chiar să puncteze! Felicitări!