Începem astăzi o serie de articole dedicate cluburilor membre LRS.

Doamnelor, domnilor, faceți cunoștiință cu ASOCIAŢIA CLUB SPORTIV BUCOVINA FISHING

SCURT ISTORIC

În anul 2009 s-a înfiinţat Asociaţia Bucovina Spinning Club, cu sediul în Municipiul Rădăuţi, având printre membrii săi fondatori şi pe dl. Sorin Nucu Buculei, cel care a devenit şi primul preşedinte al asociației.

Referitor la dl. Buculei, trebuie amintit şi faptul că în urma unei hotărâri a CD al asociaţiei din anul 2020 acesta a primit şi titlul de Membru de Onoare al clubului, ca o recunoaştere a tuturor meritelor avute şi a activităţilor desfăşurate în decursul timpului pentru, şi în interesul clubului.

În anul 2016 numele asociaţiei a devenit Asociţia Club Sportiv Bucovina Fishing (ACSBF) iar sediul s-a mutat la Suceava.

Prin schimbarea numelui s-a dorit ca asociaţia să aibă o deschidere şi spre alte ramuri ale pescuitului, nu doar pentru spinning.

În urma Adunării Generale a membrilor ACSBF, din data de 02.02.2020, au rezultat o serie de noi modificări, astfel:

– Sediul asociaţiei s-a mutat din nou la Rădăuți;

– S-a schimbat structura consiliului director;

– S-a ales noua conducere a asociaţiei.

Structura actuală a CD este următoatrea:

Preşedinte – dl. Cîrstean Dinu-Florin;

Vicepreşedinte competiţii sportive de pescuit – dl. Calance Pavel;

Vicepreşedinte antibraconaj piscicol – dl. Olenici Petrică;

Vicepreședinte atragere de fonduri şi mass-media – dl. Bilan Marcel;

Secretar – dl. Cazac Vlad.

RELAŢIA CU LIGA ROMÂNĂ DE SPINNING

ALRS este forul naţional suprem sub patronajul căruia se desfăşoară campionatele naţionale anuale de spinning pe cele doua divizii ale sale: barcă şi mal.

Asociaţia noastră este membru fondator al ALRS şi a participat an de an cu sportivi la etapele din CN de spinning divizia barcă, dar a şi organizat etape din CN, la început pe acumularea Rogojeşti, iar mai apoi, din anul 2016 şi până în prezent, pe lacul Izvorul – Muntelui, Bicaz, chiar şi anul acesta ACSBF va organiza sub patronajul ALRS şi în colaborare cu clubul de pescuit Bass Hunters şi clubul Kosarom- Iaşi etapa a doua a CNSB la Bicaz, în perioada 22-24 iulie 2022.

RELAŢIA CU AJVPS BOTOŞANI

În judeţul Suceava, administratorul resurselor acvatice vii din apele naturale  este Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Botoşani cu care avem încheiat un  parteneriat de colaborare.

Relaţia dintre instituţiile noastre este una destul de bună, dânşii oferindu-ne sprijin atât în ceea ce priveşte concursurile de pescuit cât şi în lupta cu braconajul piscicol.

  • SCOPURI ŞI OBIECTIVE

ACSBF are, aşa după cum reiese şi din statutul de funcţionare al asociaţiei, mai multe direcţii principale pe care acţionează:

  • Participarea la (şi organizarea de) competiţii sportive şi concursuri de pescuit;
  • Sprijinirea autorităţilor statului în acţiunile de antibraconaj piscicol;
  • Acţiuni de ecologizare;
  • Sprijinirea AJVPS Bt, a Asociaţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, sau a altor instituţii abilitate ale statului în acţiuni de populare sau de repopulare cu material piscicol ale apelor naturale;

Voi începe cu activitatea competiţională şi de organizarea de concursuri.

Despre participarea sportivilor noştri, an de an,  la CN de spinning din barcă precum şi despre organizarea unor etape ale acestui campionat am pomenit deja, dar totuşi trebuie să mai fac o menţiune. ACSBF se mândreşte cu faptul că un sportiv al clubului, dl. Pavel Calance, a câştigat alături de colegul său de echipă, dl. Vasile Jarda, CNSB 2021 şi astfel va face parte din lotul naţional al României şi va reprezenta ţara noastră la CM din Polonia. Felicitări! Şi: „La mai mare!”

Tot legat de organizarea de concursuri de pescuit, ACSBF are deja o tradiţie în organizarea Cupei Bucovinei  pe acumularea Rogojeşti, concurs care în anul 2022 va ajunge la ediţia nr. 8.

An de an, la Rogojeşti, la concursul nostru, au venit tot mai mulţi concurenţi şi tot mai mulţi sponsori şi reprezentanţi media. Concursul creşte mereu şi mereu din toate punctele de vedere: atât cantitativ (ca şi număr de participanţi) dar şi calitativ (prin participarea unor pescari sportivi de mare valoare) şi totodată devine tot mai atractiv prin faptul că premiile sunt din ce în ce mai multe şi mai valoroase.

Legat de acţiunile de sprijinire ale autorităţilor statului pe linia de antibraconaj piscicol trebuie să subliniez următoarele:

  • Participarea membrilor ACSBF la aceste acţiuni se face doar pe bază de voluntariat;
  • Există protocoale de colaborare pe această direcţie încheiate de asociaţia noastră cu autorităţile statului: Jandarmerie, Poliţie, Poliţie de Frontieră;
  • Acţiunile se desfăşoară doar pe apele naturale din judeţ: râul Siret, partea sa curgătoare dar şi acumularea Rogojeşti, precum şi râul Suceava;
  • Membri ACSBF nu fac acţiuni antibraconaj de la sine putere ci doar sprijină autorităţile mai sus amintite şi nu dau nici un fel de amenzi sau de alte contravenţii sau sancţiuni, deoarece acest lucru este doar de competenţa autorităţilor;
  • Sprijinul pe care ACSBF îl acordă autorităţilor este atât omenesc (prin membrii săi), logistic (barcă, motor, etc.), dar şi informatic (informaţii concrete şi mod de operare).

Legat de acţiunile de ecologizare precizez că acest obiectiv a fost introdus în statul nostru în anul 2000. Atât la Bicaz cât Si la Rogojeşti am avut acţiuni de ecologizare ale malurilor înainte de concursurile pe care le-am organizat, acţiuni la care au participat, în mod voluntar,  şi persoane din afara clubului. Pe viitor dorim să creştem numărul acțiunilor de acest gen şi să le desfăşurăm pe locuri cât mai multe şi mai variate. Persoana din cadrul clubului care se ocupă în acest moment de acțiunile de ecologizare este dl. Marcel Bilan.

Tot în anul 2020 a fost introdus în statut, ca şi obiectiv, şi faptul că vom acorda sprijin şi ajutor instituţiilor abilitate în acţiunile de populare şi repopulare cu material piscicol ale apelor naturale ori de câte ori vom fi solicitaţi. Persoana din cadrul clubului care se ocupă de acest aspect este dl. Pavel Calance.;

REPREZENTAREA MEDIA

Activităţile asociaţie noastre, atât concursurile, cât şi acțiunile pe linia de antibraconaj piscicol, ecologizare, etc., au fost prezentate cu regularitate pe pagina de Facebook a asociaţiei, dar şi de către site-ul F&H Channel România (ACSBF mulţumeşte în mod deosebit pe această cale d-lui Cristian Mihai Albu pentru buna colaborare de-a lungul anilor), de către televiziunile Rădăuţiziar.ro. şi Cromtel TV Rădăuţi, precum şi de site-ul Rapitorimania.ro.

Pentru a merge la pescuit într-o apă în care să mai fie peşti sau pentru a putea ieşi la o plimbare într-o natură curată, trebuie să ne unim forţele cu toţii şi să luptăm în virtutea şi sub principiile de apărare şi protejare a naturii, şi să nu uităm, aşa după cum spunea şi celebrul scriitor englez Jerome K. Jerome că:

„ Natura nu a fost făcută pentru a fi schimbată.”

Dinu-Florin Cîrstean

Preşedinte ACSBF