“Campionii sunt făcuţi din ceea ce au mai adânc sădit în ei: o dorinţă, un vis, o chemare.” Muhamed Ali Etapa cu numărul doi din Campionatul Naţional de Pescuit cu Năluci din Barcă a adunat în perioada 22-24 iulie 2022 la poale de Ceahlău, pe lacul Izvorul Muntelui – Bicaz, întreaga comunitate pescăreasca din ţară…
“Campionii sunt făcuţi din ceea ce au mai adânc sădit în ei: o dorinţă, un vis, o chemare.”
Muhamed Ali
Etapa cu numărul doi din Campionatul Naţional de Pescuit cu Năluci din Barcă a adunat în perioada 22-24 iulie 2022 la poale de Ceahlău, pe lacul Izvorul Muntelui – Bicaz, întreaga comunitate pescăreasca din ţară interesată de fenomen.
Astfel, în ziua de sâmbăta, 23 iulie, ora 07-00, printre balizele de start au pornit marea goană după peşti furibundele năluci din cincizeci şi opt de bărci (cincizeci şi patru de echipe şi patru concurenţi individuali).
Campioni, debutanţi, tineri, mai puţini tineri, domni, doamne, vedete TV (vezi Chef Sorin Bontea), cu toţii au dorit să ia parte la acest eveniment pescăresc devenit deja tradiţie în Campionatul Naţional de Spinning din Barcă din România.
Au fost mulţi concurenţii, dar şi organizatorii. În ultimii şapte ani, fară întrerupere, “Asociaţia Club Sportiv Bucovina Fishing” a fost amfitrionul permanent al etapelor de la Bicaz. Din anul 2020, “Clubul de Pescuit Bass Hunters” a devenit co-organizator, iar în acest an s-a adăugat pe lista organizatorilor şi “Fishing Club Kosarom”.
Numele competiţiei a fost “Cupa Kosarom”, nume provenit de la numele principalului sponsor: “KOSAROM.”
Nu ştiu la câte etape din trecut (din cadrul CNSB) s-au pus la bătaie premii atât de multe şi de mari, în fapt nici nu ştiu dacă au mai fost vreodată asemenea premii! Dacă au fost, cu iertare să-mi fie! Meritul pentru valoarea atât de ridicată a premiilor îi aparţine domnului Teodor Apostol, administratorul Kosarom.
Peştii punctabili au fost: clean (minim 20 cm), biban (minim 15 cm), şalău (minim 40 cm), ştiucă (minim 40 cm).
Visând la premiile puse în joc, pescarii au încercat să facă tot ceea au ştiut ei mai bine pentru a se număra printre laureaţi. Dar numai că la Bicaz anul acesta distanţa dintre dorinţă şi putirinţă a fost una enorm de mare în cazul multora dintre concurenţi. Socoteala de-acasă şi cu cea de pe apă nu s-a potrivit nici măcar între manşa unu şi doi, clasamentele vorbind de la sine. Strategiile nu au funcţionat mai deloc, peştii au fost mai mult decât circumspecţi, preferând a da cu “ignore” debusolaţilor undiţari, astfel că “bulanul” a intrat destul de des în acţiune în timpul concursului. Vorba veche şi străveche: “Cine nu are “bulan”, să-şi cumpere!” Aşadar, anul acesta lacul ne-a arătat o faţă de-a sa total nouă, faţă pe care nu ne-o mai arătase până acum. A fost parcă un alt fel de Bicaz.
Dintre factorii obiectivi care au crescut la limite greu suportabile în unele cazuri dificultatea competiţiei au fost: nivelul extraordinar de scăzut al apei din lac, precum şi condiţiile meteorologice (caniculă asortată cu furtuni iuţi, nu tocmai pe gustul pescarilor, dar nici pe gustul peştilor).
Aplicaţia Predator Challenge a validat în cele doua zile de concurs un număr total de 605 capturi din toate cele patru specii punctabile care sălăşluiesc printre undele Bicazului. Adunând centimetru cu centimetru obţinem însumaţi 15732 de centimetri (aşa ne arată clasamentul). Cam puţini faţă de alţi ani am putea spune, dar totuşi destul de decent în condiţiile date.
Podiumul l-au acaparat, în ciuda ploii pe care s-a desfăşurat festivitatea de premiere, următorii concurenţi:
Locul I: FLORIN VOICU & SABIN BUZATU;
Locul II: CRISTIAN PÎNDICHI & LELOLEA ALEXANDRU;
Locul III: COSTEL PRICOB & VASILE ANDREI BOTEZAT;
Cel mai mare clean (40) cm a fost capturat de echipa Sabin Buzatu şi Florin Voicu, cel mai mare şalău (64 cm) a fost prins de echipa Marcel Bilan şi Liviu Blându, iar CMMC-ul pentru biban a revenit echipei Răzvan Oltean şi Radu Sângeorzan pentru o captură de 36 cm.
Şi dacă tot am vorbit despre festivităţi, trebuie amintit faptul că şi anul acesta, ca şi în anul 2021, domnul Andrei Petru din Ceahlău a pus la dispoziţia organizatorilor frumoasa şi spaţioasa sa curte tocmai pentru aşa ceva. Mulţumiri deosebite!
La final, glumind puţin, putem spune că într-adevăr esenţele scumpe se ţin în recipiente mici, făcând o analogie (puţin forţată) la cât de puţin apă este acum în Bicaz, la cât de mari au fost premiile şi la cât de capricioşi au fost peştii, lăsându-se cu mare greu extraşi dintre unde.
Dar, una peste alta, a fost un concurs reuşit, fără probleme, fără incidente sau nedorite accidente, iar zicala aceea care ne învaţă că acolo unde sunt mai multe moaşe, copilul rămâne cu buricul netăiat, iată că nu s-a împlinit. Din contră chiar!
Felicitări maxime tuturor participanţilor şi aleasă cinstire laureaţilor!
Fir întins la viitoarele etape din CNSB- 2022 şi să ne revedem cu bine şi la anul la Izvorul Muntelui-Bicaz!
Preşedinte ACSBF