Pescuitul la biban în Delta Dunării dăunează grav pescarului sportiv. Acum să și argumentez această afirmație.

Recent întors de la a 4-a etapă a Campionatului Național de Spinning din Caiac al Ligii Române de Spinning, care a avut loc pe lacul Izvorul Muntelui-Bicaz în perioada 16-18 august 2024, am constatat definitiv și fără echivoc că această specie(bibanul) are un comportament absolut diferit comparativ cu bibanii din Delta Dunării, bibani cu care salvezi orice partidă mai puțin reușită în Deltă.

Greu de localizat, dificil de păcălit dar nu imposibil de prins, bibanul din lacurile montane în general, și din lacul Izvorul Muntelui în special cere mult mai mult de la pescarul sportiv decât bibanul deltaic. În condițiile unei cote scăzute, identificarea zonelor populate cu bibani, dar mai ales cu cei activi, dispuși să se hrănească, a fost o sarcină nu prea ușoară. Personal am avut un prieten bun, care m-a ajutat ca pentru a 3 oară de când particip la competiții de pescuit să urc pe podium. Acest prieten nu este o ființă, dar îți arată unde sunt acestea:

Helix 9 Mega SI de la Humminbird este o alegere personală. Orice sonar însă poate fi determinant în succesul unei partide de pescuit. Peștii de pe sonar nu sunt bibani-pe aceștia vă las să-i descoperiți singuri.

Sigur, pe lângă acesta, mai sunt necesare alte abilitați și nu în ultimul rând doza de noroc! Suntem la pescuit totuși 🙂

Revenind la bibani….daca la etapa de pe lacul Beliș clenii au fost vedetele, la Bicaz a fost la putere guvernul bibanilor. Ce-i drept nici nu o fost căutat cleanul cu ardoare, concurenții realizând că planul tactic de urmat era pescuitul după bibani mari.

Adept al prezentărilor de finețe am folosit preponderent în cele doua zile de concurs+cele de antrenament trei modele de năluci soft în care am încredere deplină. Fără a face un top, acestea sunt:

  1. Berkley Powerbait Power Nymph
  2. Keitech Easy Shiner
  3. Hitfish Remol

Am regăsit Bicazul după o pauză de 2 ani diferit față de cum îl știam. Este un lac care luptă. Luptă din greu să rămână viu. Încă este. Luptă cu așa-zișii pescari care rețin tot ce prind. Luptă cu braconierii. Luptă cu zecile, poate sutele de sky-jeturi, cu sutele de bărci, cu lipsa de civilizație și cultură eco a unora. Noi, cei de la Divizia Caiac a LRS i-am pansat rănile. Nu l-am poluat și i-am dat peștii înapoi. L-am admirat la răsărit, la apus, pe liniște și pe furtună.

Pentru că totuși am fost la o competiție, aceasta trebuie să aibă un clasament final:

Fără ei nu se poate! Participanți, sponsori, organizatori, susținători. Felicitări tuturor!

În orice analiză pre-concurs nu cred că se putea anticipa ceea ce a făcut, cel puțin în prima manșă, Ștefan Ghervan-câștigătorul concursului: medie de 30cm+ la biban din cei mai mari 5 pești! Maxime Felicitari!

Sezonul competițional al Diviziei Caiac România se apropie de final. A mai rămas de disputat o singură etapă. Poate fi un moment bun de start pentru cei care vor să încerce acest stil de pescuit.

Până atunci să ținem pumnii Lotului Național de Pescuit din Caiac care va participa la Campionatul Mondial la jumătatea lunii septembrie, eveniment ce va avea loc în Italia,-Lago di Bracciano, speciile punctabile fiind bibanul și bibanul american. Fire întinse băieți, va ținem pumnii: Răzvan Ghindăoanu, Dragoș Doicar, Sorin Lazea, Ștefan Ghervan, Cosmin Teglaș, Lucian Herlaș, Vlaicu Sandor

Ca de fiecare dată….să nu uitați sa pescuiți responsabil, oriunde ați face-o!

Sursa: https://aps-tomis.ro/eternul-biban/