Open – Cupa Cormoran 2013

In perioada 6-7 aprilie s-a desfasurat pe incinta de la Cormoran prima etapa a Campionatului National de Sipinning – Neumarkt, divizia Open.

Pentru aceasta etapa s-au aliniat la linia de start 41 persoane, atat cunostinte mai vechi ale concursurilor LRS, dar si multi debutanti.  Printre debutanti trebuie mentionati Filip Dordea, in varsta de doar 17 ani si d-na Carmen Gavrila, membra a DSC. De asemenea au mai fost prezenti doi concurenti din Republica Moldova, Alexandru Corcebas si Alexandru Cojocari.

carmen

Ziua de vineri a trecut in agitatia transferului Murighiol – Uzlina, a montatului barcilor si a desfasurarii sedintei tehnice.  Asteptarea startului din dimineata urmatoare  i-a trimis pe concurenti destul de devreme la culcare, cu atat mai mult cu cat prognoza meteo pentru urmatoarele doua zile anunta ca limitele fizice ale concurentilor vor fi puse la incercare: temperaturi scazute, ploaie si vant puternic.

Dimineata urmatoare incepe cu micul dejun in restaurantul hotelului Cormoran, transferal hotel – incinta, iar la ora 8.00 conform programului se da startul in prima mansa. Contrar prognozelor din ziua precedenta  ziua incepe fara vant, fara ploaie si cu temperaturi normale pentru aceasta perioada. Imediat dupa start apar si primele capturi. Observ ca peste tot, in ambele sectoare concurentii reusesc sa puncteze constant, cu pesti vigurosi care le ofera multora drill-uri frumoase. In aceasta prima mansa stiucile nu au fost deloc mofturoase, nu au preferat doar un anume tip de naluca, sau un anumit fel de apa. Se prind stiuci pe linguri, pe spinnerbait-uri, pe naluci soft si pe voblere, in apa mica de la marginea stufului cat si pe canalele mai adanci.

gyorgLa sfarsitul primei manse sunt aduse la masurat nu mai putin de 347 capturi, totalizand 20.722 cm. Arbitrii sunt solicitati la maxim atat in timpul mansei, cat si dupa fluierul de final. Sectorul I este castigat de Constantin Lucian cu 18 capturi, urmat de Vlaicu Sandor cu 17, respectiv Ion Viorel cu 14 capturi. In sectorul II experienta lui Bondrea Stefan isi spune cuvantul, acesta castigand sectorul cu 17 pesti. Este urmat de Cojocari Alexandru cu 14 capturi si Dumitrescu Mihai cu 12 pesti. Rezultate excelente pentru prima zi de concurs, multi dintre participanti asteptandu-se la un numar mult mai mic de capturi.

Dimineata urmatoare ne arata ca prognozele meteo nu au fost in totalitate gresite. Mansa incepe sub un vant destul de puternic, iar temperaturile sunt mult scazute fata de cele din ziua precedent. Cu toate acestea, primele capturi incep sa apara imediat dupa fluierul de start si se mentin cu aceasi frecventa pe durata intregii manse. Se pare ca schimbarea de vreme le-a crescut apetitul stiucilor, inclusiv celor mari, pe durata acestei manse fiind masurate mai multe exemplare peste 90 cm, culminand cu CMMC de 99 cm, adusa la masurat de Mircea Teodorescu (AFC). Arbitrii sunt pusi din nou la grea incercare, unii dintre concurenti  aducand si peste 10 stiuci la o singura masuratoare.

mircea teodorescu

gavrilaCentralizand rezultatele din mansa a doua, constatam ca numarul de capturi a crescut in aceasta mansa, atat in sectorul I cat si in sectorul II prinzandu-se un numar egal de stiuci – 242. Astfel avem un total de 484 pesti, totalizand 29.256 cm. In grupa 1 au loc rasturnari mari in clasament, nici unul din ocupantii din prima zi a primelor trei locuri nu reuseste sa se mentina. Astfel  mansa este castigate de Maxim Radu cu 19 capturi, urmat de Andronic  Laurentiu cu 18 si Dumitrescu Vlad cu 17 pesti. Nu acelasi lucru se intampla in celalalt sector, aici experienta lui Bondrea Stefan isi spune din nou cuvantul, acesta castigand detasat grupa cu 25 pesti. Este urmat de Gavrila Adrian cu 19 capturi si de Cojocari Alexandru cu 20 capturi.

podium

Astfel, la finalul celor doua manse locul I este ocupat de Bondrea Stefan (AFC), locul II este ocupat de Cojocari Alexandru, de la Liga de Spinning Moldova, iar pozitia a treia ii revine lui Maxim Razvan (WFT). CMMC este adjudecata de Teodorescu Mircea (AFC) cu o stiuca de 99cm.

Remarcam performanta lui Dordea Filip, de doar 17 ani, care debuteaza cu dreptul in concursurile LRS, ocupand pozitia a 16-a. Felicitari Filip, fir intins in continuare!!!

Doresc  sa multumesc in numele LRS sponsorului principal Neumarkt, pentru premiile si voia buna oferite la aceasta etapa.

De asemenea adresam multumiri Complexului Cormoran pentru ospitalitate si pentru incinta deosebita pe care s-a desfasurat aceasta etapa. Multumiri adresam si grupului de arbitri de la APS 21, ale caror degete au avut mult de suferit in aceasta etapa, din cauza intalnirilor repetate cu dintii celor 831 stiuci masurate. Multumim domnilor si speram ca pistele pe care se desfasoara etapele LRS in 2013 sa va tina la fel de ocupati.

Multumim domnului Radu Silea de la Fishing & Hunting Channel pentru ca ne-a fost alaturi pe parcursul celor 3 zile de concurs. Multumim de asemenea partenerului media principal al LRS, PvTV, revistelor PPT si AVP.

CLASAMENT FINAL

fane bondrea

Locul 1 – Stefan Bondrea – Aqua Fishing Club
…un concurs foarte frumos pe o incinta exceptionala!

Pentru ca nu stiam locatia, am pescuit destul de aproape de zona de start reusind sa prind foarte repede 2 stiuci pe o lingura “Eira” de 12 g, intr-un loc cu apa mica si stuf razlet. Erau foarte agresive. De aceea am trecut pe o lingura mai rapida si mai grea, un “S” Teleianu 14 g, pe apa mica, alternand cu un spinnerbait greu de 14g de la Berti in apa de 1-1,2m. Asa, am reusit sa prind constant pana pe la ora 12, cand a intervenit o ora si ceva de acalmie. Totusi, am prins si in aceasta perioada pe o rotativa Mepps lestata de 7g. La final de mansa aveam 17 stiuci.

In mansa a 2-a aplicand aceeasi strategie si folosind aceleasi naluci cu dinamica mare am reusind sa prind pana la ora 13, 17 pesti, cand, nemaiavand spatii nepescuite in zona de start, am trecut pe canalul adanc de la debarcader. In apa mica din margine cu “Eira” si in apa adanca cu un piscot “Cormoran” de 40g (destul de rapid si portant), am reusit sa mai prind 8 stiuci, insumand la final de mansa 25 de capturi.

Am folosit pentru lingura un XML medium de la Cabela’s, pentru spinnerbait un XML medium-heavy Cabela’s, pentru softuri (neutilizat) un St. Croix Avid medium, toate de 7’, mulinete Shimano Twin Power 2500, multifilament Power Pro 15 lb.

cojocari

Alexandru Cojocari – Liga de Spinning Moldova
Mi-a placut forte mult sa pescuiesc si sa concurez la etapa diviziei Open, care a avut loc pe incintele Cormoran. Incitele Cormoran sunt superbe pentru pescuit sportiv Catch&Release si pentru desfasurarea competitiilor. Am fost impresionat de marimea si numarul capturilor. In doua manse am prins 34 stiuci. Lungimea medie a stiucilor capturate a fost peste 60 cm, iar cea mai mare pe care am prins-o a fost de 87 cm, care de acum este si recordul meu personal. 
Sincer, nu m-am asteptat ca o sa ocup locul doi la acesta competitie. Ma consider incepator. Pescuitul la spinning il practic doar de un an si jumatate. Pana acum am fost premiat doar cu cupele “Cel mai bun pescar incepator” si “Cea mai mare captura” care au fost obtinute la etapele din Campionatul Republicii Moldova la pescuit la rapitori. 
Am stiut ca stiuca se prinde la spinnerbait-uri. Am fost atent la fotografii din alte competitii care au avut loc in regiunea Deltei si am observat ca multi sportivi folosesc anumite spinnerbaituri. Innainte de competitie am procurat cateva si le-am folosit prima data la aceasta competitie. 
De la inceput am incercat mai multe feluri de naluci: voblere, linguri, silicoane, rotative, insa la spinerbait au fost cele mai multe atacuri si capturi. Ulterior, 90% din capturi au fost prinse tot la aceasta naluca. Cateva stiuci le-am prins la voblere, folosite in acelasi loc unde stiuca a ratat spinnerbaitul si nu a vrut sa mai atace. 
Un lucru important, care a dus la succes a fost miscarea permanenta prin incinta in cautarea stiucilor. Au fost momente cand timp de 1-2 ore nu am prins nicio stiuca, apoi gaseam “cuibul stiucilor” si dintr-un loc prindeam cate 5-6 stiuci. Cand unii prindeau in apa deschisa eu deseori ma varam in stuf unde incercam la spinerbait in ochiuri mici de apa deschisa. Stiam ca acolo se ascunde stiuca si deseori ieseam din stuf cu captura.

maxim

Locul 3 – Razvan Maxim – Wizard’s Fishing Team
Incinta de la ”Cormoran” este poate cea mai bună pistă de știucă de la noi, cu exemplare deosebite atât prin numărul lor, cât si prin dimensiunile respectabile, nu foarte rar capturate. Condițiile de pescuit știucă au fost bunicele, excepție făcând vântul parcă prea puternic, mai ales în manșa secundă când și soarele a lipsit, senzația de frig fiind mai puternic simțită ca în prima zi.

Neavând ancoră, am pescuit ”ascuns” la adăpostul pâlcurilor de stuf lansând scurt în ochiurile de apă liniștită, pe durata ambelor manșe. În cele două zile de concurs am folosit cu încăpățânare aceeași nălucă, Lucky Red Tail – Silver 10g, având mare încredere în ea, fapt care s-a dovedit a fi benefic la sfârșitul competiției.

Dacă sâmbătă am pescuit într-o zonă (dincolo de jumătatea sectorului)  în care am avut mai puțin succes, duminică am explorat mult mai mult, fapt care mi-a adus în minciog nu mai puțin de 19 exemplare din care cea mai mare măsurând 90 de centimetri, suficient ca sa caștig manșa pe sectorul meu. În prima manșă am pescuit puțin mai agresiv, cu lanseuri lungi și recuperări rapide, iar în manșa a doua cu lanseuri scurte și oscilanta jucată mai mult pe loc din vârful lansetei, încercând sa ma adaptez cat mai bine la condițiile meteo total diferite de prima zi.  La finalul întrecerii, mă aflam la egalitate cu mult mai cunoscutul Laurențiu Andronic, diferența dintre noi fiind făcută de o singură știucă, fapt care m-a trimis pentru a treia oară pe podium, în cei trei ani de când practic spinningul.

De remarcat ar fi atmosfera destinsă, fair-play-ul competitorilor, arbitrajul foarte bun și nu în ultimul rând condițiile de cazare, de organizare și desfășurare a competiției.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.