2022 este un an deosebit de important pentru competițiile de spinning de pe mal. 2022 pregătește Campionatul Mondial de Spinning de pe Mal ce va avea loc în România anul viitor. Calendarul anului 2022 cuprinde, pe lângă locațiile tradiționale (Lotru, Buzău, Someșul Cald, Someșul Rece), și o pista nouă: râul Moldova.

râul Lotru (Ciungetu)

Este pista care în mod tradițional deschide campionatul național. Situata la poalele munților Făgăraș, dar pe versantul nordic, are un debit și o temperatura adecvate competițiilor, pentru luna mai. Este un râu cu o lățime considerabilă ce variază de la 20 la 40 m și adâncimi cuprinse, în medie, intre 30 cm și 70 cm existând însă și porțiuni mult mai adânci.

Din păcate este unul dintre cele mai braconate râuri pe care LRS a organizat competiții. Pentru că popularea cu păstrăv (ca parte a organizării unei competiții de spinning de pa mal) atrage cohorte nesfârșite de persoane dornice de saci plini de peste fără nici o regula și fără nici un ban. Am fost martori la întâmplări ireale desprinse din filmele de groaza … sau comedii. Greu de spus. Realitatea însă rămâne și un alt râu fantastic (care din păcate este ciuntit de 4 lacuri de acumulare de-a lungul celor 75 de km de curs intre izvoare și vărsarea sa în râul OLT) este doar un fir de apa plin doar de gunoaie.

râul Someșul Cald (Doda Pilii)

Este al patrulea an consecutiv în care aceasta râu găzduiește etape al Campionatului National de Spinning de e Mal. Un management piscicol total atipic României (cu implicarea activa a direcției silvice locale) a dus la recunoașterea acestei zone ca unul din locurile esențiale ale oricărui pescar de păstrăv din Romania. Debitul bogat, adâncimi considerabile și  lățime medie de 20 m, a făcut ca aceasta pista să fie aleasa pentru a găzdui Campionatul Mondial de Spinning de pe Mal din anul 2023.

râul Buzău (Vama Buzăului)

Pista cu cele mai multe competiții la activ din actualul calendar competițional, Buzăul este o pista extrem de apreciata de toți competitori CNSM. Este o pista care are însă o perioada optima extrem de îngusta: luna iunie. Înainte de luna iunie apa este mult prea rece, mai târziu de luna iunie și debitul scade foarte mult.

Beneficiind însă de o lățime medie de 20-25 m, adâncimi de medii de 40-50 cm dar și o claritate neobișnuită pentru un râu din România, Buzău este una dintre pistele favorite ale specialiștilor de sight-fishing.

Din păcate și acest râu, precum Lotru, este extrem de prost administrat. Sau mai bine spus nu este deloc administrat. Toate competițiile LRS de pe aceasta pista sunt urmate de adevărate măceluri făptuite de „pescari” în numele congelatorului plin și unei mese gratis. În plus, autoritățile locale intervin anual în albia râului, pentru eliminarea oricărei forme de relief subacvatic. O fac pentru a proteja pajiștea localității pe lângă care râul trece. Dar acest lucru duce a o aplatizare a râului, un grohotiș plat și continu, în care peștii nu își găsesc adăpostul și pe care îl vor părăsi după prima săptămâna de acomodare.

râul Someșul Rece (Măguri – Răcătău)

Este cel de-al doilea an în care acest râu este inclus în calendarul ligii. Este o pista atipica pentru o competiție de spinning de pe mal. Apa îngustă, ce alternează zone adânci cu zone cu apa mica, curent puternic, maluri acoperite de vegetație în care tehnicile de jig și micro-rotative.

râul Moldova (Fundu Moldovei)

Aceasta pista este una noua dar care are potențialul de a deveni una de referință pentru competițiile de spinning de pe mal în următorii ani. Bazând-se pe  implicare a autorităților locale dar mai ales a unui grup de inițiativa local ce urmărește promovarea acestei zone ca fiind una de referință pentru pescarii de păstrăv.

 

Cum am spus și în deschiderea acestui articol, cea de-a 11-a ediție a CAMPIONATULUI NATIONAL DE SPINNING DE MAL are menirea să pregătească Campionatul Mondial de profil ce va avea loc în 2023, în România, la Doda Pilii (pe Someșul Cald). Acesta este motivul pentru care aceasta locație se bucura de atâta atenție în acest an.

În preambulul Adunării Generale a Ligii Române de Spinning, a avut loc ședința anuala a Comisiei Tehnice a Campionatului National de Spinning de pe Mal pentru stabilirea noul regulamentului de competiții (vom reveni cu detalii referitoare la noutățile regulamentului acestui an) dar și a calendarului competițional al anului 2022:

 

Cupa Lucky John | etapa 1 | 21-22 mai | râul Someșul Cald | Doda Pilii

Cupa Herakles | etapa 2 | 4-5 iunie | râul Someșul Cald | Doda Pilii

Cupa Rapture | etapa 3 | 25-26 iunie | râul Buzău | Vama Buzăului

Cupa Tiemco | etapa 4 | 16-17 iulie | râul Someșul Rece | Măguri Răcătău

Cupa Nomura | etapa 5 | 27-28 august | râul Moldova | Fundu Moldovei

 

Totodată, în acest an, se vor desfășura doua ediții ale CUPEI LIGII LA PĂSTRĂV: una în primăvara (menita să pregătească lotul României pentru Campionatul Mondial din Italia ce va avea loc în perioada 30 aprilie – 1 mai) iar una în toamna (turneu ce se dorește a fi o repetiție generala pentru campionatul mondial ce va avea în primăvara lui 2023 pe aceeași locație). Dar despre aceste competiții vom reveni cu informații suplimentare într-un nou articol.

 

#LigaRomanaSpinning #LRS #CampionatulNationalSpinningMal #CNSM #CupaLigiiLaPAstrav #CLP #Trout #TroutFishing #TroutLure #TroutTournament #LuckyJohn #LuckyJohnRomania #TackleArenaShop #Herakles #HeraklesRomania #Rapture #RaptureRomania #Tiemco #TiemcoRomania #Graphiteleader #GraphiteleaderRomania #Nomura #NomuraRomania #ArrowInternational