Cu un total de 114 puncte, echipa fraţilor Petre şi Eugen German a încheiat întreaga competiţie naţională pe locul II.

“Te-ai născut să fii un învingător dar pentru asta, trebuie să plănuieşti să câştigi, să te pregăteşti să câştigi şi să te aştepţi să câştigi.”

Zig Ziglar

Pescarii de spinning din România, divizia barcă, au avut anul acesta (2021) parte de un campionat naţional, organizat de către ALRS, la cele mai înalte standarde, atât din punct de vedere tehnic, organizatoric şi mediatic, dar şi în ceea ce priveşte numărul de participanţi cât şi valoarea foarte ridicată a acestora.

Pe întregul său parcurs, patru etape, două echipe s-au făcut remarcate, ele luptând umăr la umăr pentru supremaţia finală până în ultimele moment ale etapei de la Snagov, cea care a tras cortina peste CNSB 2021.

Cu un total de 114 puncte, doar cu două mai puţin decât câştigătorii, echipa fraţilor Petre şi Eugen German a încheiat întreaga competiţie naţională pe locul II.

Am avut deosebita plăcere şi onoare de a schimba câteva impresii cu ei pe tema încheiatului campionat naţional, dar şi a pescuitului de competiţie la spinning din barcă românesc, în general .

Iată cum a decurs discuţia noastră!

1) Sincere felicitări pentru locul II obţinut în CNSB 2021! A fost o muncă grea şi îndelungată. Ce sentimente vă încearcă acum?
Multumesc. Nu am perceput niciodata participarea la competitiile de pescuit – si implicit la etapele CNS ALRS – ca pe o munca, cu atat mai putin ca pe una grea si indelungata; daca ar fi fost asa probabil nu am fi ajuns la acest record de longevitate pe pistele de concurs; tocmai asta e ideea, sa reusesti sa mentii eforturile pentru participare in niste limite rezonabile. In orice competitie de genul asta, cu foarte multe echipe si foarte putine locuri pe podium, exista mult mai multi invinsi decat invingatori; daca nu reusesti sa-ti creezi un raport optim intre eforturi si satisfactii e foarte posibil sa ai tendinta sa renunti repede. S-a intamplat asta cu foarte multi pescari de-a lungul ultimilor zece ani. Revenind la intrebare, ne incearca in primul rand sentimente de satisfactie pentru ca am reusit sa ne calificam din nou in echipa nationala in calitate de titulari. Acesta este obiectivul nostru la fiecare inceput de campionat.

2) Cum a fost pentru voi anul acesta, cum aţi simţit şi cum aţi trăit CNSB 2021?
A fost un an reusit din punctul nostru de vedere. Din pacate apele din Romania sunt din ce in ce mai sarace in peste, in special in pesti de calitate, dar de multe ori si la mondiale este la fel. Din pacate am ajuns in situatia in care practic nu am mai putea desfasura un concurs fara biban. Si, sper sa nu fiu acuzat de lipsa de modestie, va spun asta din postura in care am fost singura echipa care a reusit in 2021 sa prinda 20 de pesti fara ca printre ei sa se afle si bibani intr-o mansa din etapele campionatului. S-a incercat la un concurs din afara LRS anul acesta si a trebuit sa se introduca bibanul in ultima mansa pentru a se putea creiona podiumul. Este trist, dar asta este realitatea, chiar daca toti pescuim in afara competitiilor dupa pesti de calitate, incercand sa avem capturi cat mai insemnate dimensional, un concurs fara biban in momentul asta ar fi ca o extragere loto. Asta se intampla intr-o tara in care foarte multi pescari sportivi retin pestele pentru consum. Partea buna e ca si la Campionatele Mondiale bibanul joaca de foarte multe ori un rol decisiv in clasamente.

3) Rezonaţi cu ceea ce a propus şi a oferit în acest an campionatul, din toate punctele de vedere (structură, organizare, mediatizare, etc), sau consideraţi că ar trebui corectate anumite lucruri? Dacă da, care anume?
Am spus-o de fiecare data cand am avut ocazia. Atata timp cat finalitatea CNS-ALRS este participarea la CM FIPSed consider ca regulamentul ar trebui sa fie identinc cu cel de acolo. Cu cat ne indepartam mai mult de regulamentul FIPSed, cu atat riscam sa trimitem la CM o echipa care sa nu faca fata si s-a vazut lucrul acesta in trecut. Evident, o selectie facuta dupa regulamentul FIPS nu-ti garnteaza o clasare buna la mondiale, dar iti ofera cu siguranta sanse in plus intr-o competitie extrem de grea, cu echipe foarte puternice si foarte bine antrenate. Din punct de vedere organizare si mediatizare, a fost cu siguranta cel mai bun campionat dintre cele de pana acum.

4) Voi sunteţi, probabil, una dintre cele mai vechi echipe din campionat. Ne puteţi spune când şi unde a început povestea această frumoasă pentru voi?
P.G.: Am inceput sa pescuiesc de pe la 3-4 ani; din 1990 (de la 14ani) am pescuit aproape exclusiv cu momeli artificiale, iar primul concurs de spinning la care am participat a fost cupa Arrow la Faclia in 2003.
E.G.: Primul concurs la care am participat a fost Cupa Rapala-Silstar la Snagov, in 1996. In ceea ce priveste concursurile LRS, suntem in campionat de la prima editie.

5) Ce consideraţi că vă defineşte ca şi echipă? Care este motto-ul vostru atunci când concuraţi într-o competiţie de pescuit?
Evident, avem un avantaj semnificativ dat de faptul ca suntem frati si suntem foarte apropiati, practic pescuim impreuna de cand ne stim. Pe de alta parte, fiind sustinuti de foarte multi ani de firma Arrow, am avut acces constant la echipamente premium de la firme de top din toata lumea; iar faptul ca suntem in acelasi timp pescari de competitie si producatori de naluci si ca avem foarte mare incredere in produsele noastre si stim exact cand si in ce conditii sa le folosim reprezinta, de asemenea un avantaj important pentru noi. Nu avem nici un motto atunci cand mergem la concursuri; dar la fel ca toti participantii, daca mergem la un concurs, mergem aproape intotdeauna ca sa incercam sa castigam, foarte rar am participat la concursuri doar pentru prezenta.

6) Voi sunteţi, în mod sigur, cei mai în măsură ca să ne spuneţi ce sacrificii presupune un concurs de pescuit, câtă muncă şi câte antrenamente se ascund în spatele unei reuşite deoarece, de foartemult timp, an de an, voi aţi luat startul la multe competiţii de acest gen având nenumărate rezultate meritorii.
Am spus si mai sus, cred ca varianta asta cu sacrificii si munca istovitoare este o abordare mult exagerata. Vorbim despre pescuit, trebuie sa ramana o placere, sau cel putin noi am reusit sa mentinem participarea la competitiile de pescuit la nivel de placere. Inclusiv antrenamentele pot fi niste partide de pescuit foarte frumoase. Pentru noi, care si in pescuitul de placere pescuim aproape exclusiv catch and release nu a fost un efort foarte mare de adaptare. Daca esti genul de pescar care incearca sa-si umple sacul cu peste la fiecare partida, probabil ca poate fi putin frustrant faptul ca in antrenamente esti obligat de regulament sa eliberezi pestii prinsi.

7) În mod sigur aţi avut în spate oameni minunaţi care v-au susţinut pe durata întregului campionat şi anul acesta. Doriţi să le adresaţi câteva cuvinte?
Evident, exista pentru fiecare dintre noi persoane care te sustin si te motiveaza. Incepand cu familia si prietenii din viata reala sau virtuala, inclusiv un mesaj de incurajare si sustinere primit pe apa in timpul antrenamentelor sau chiar pe messenger de la un pescar pe care nu l-ai cunoscut personal niciodata este foarte important. Pe langa toate acestea, suportul moral si material pe care l-am primit in mod constant incepand din 2007 din partea sponsorilor Arrow International, Daiwa si Garmin este cel putin la fel de important pentru noi. Nu putem decat sa le multumim si pe aceasta cale tuturor acelora care ne sustin intr-un fel sau altul.

8) Hillary Clinton spunea cândva că: “Fiecare copil are nevoie de un campion”. Ţinând cont de faptul că de-a lungul anilor voi aţi câştigat foarte multe trofee, atât la nivel naţional, dar şi internaţional, vă consideraţi a fi o sursă de inspiraţie pentru tinerii pescari?
Cred ca mai presus de trofeele pe care le-am adunat de-a lungul timpului ar fi minunat daca am fi o sursa de inspiratie pentru tinerii pescari din punctul de vedere al abordarii acestui hobby/sport, al respectului pentru pesti, pentru ape si pentru natura in general, al modului in care am considerat intotdeauna ca pestii ne sunt prieteni si nu trebuie priviti ca un potential castron de mancare.

9) Ca să pot trece la următoarea întrebare cred că este neapărat necesar ca să

 ne reamintiţi la câte Campionate Mondiale de pescuit (spinning din barcă) aţi reprezentat România până acum?
De la bun inceput, organizarea campionatului national in vederea formarii unei echipe care sa participle la campionatul mondial a fost principalul scop al ALRS. Daca cel care conducea comisia de spinning din cadrul AGVPS in 2006-2007 nu ne-ar fi intors spatele, acest lucru s-ar fi regasit ad literam in statutul ALRS.
Romania a participat din 2010 pana in 2019 la CM de barca FIPSed. In 2020 si 2021 CM de spinning din barca nu s-a tinut. Din cele 10 participari, noi am facut parte ca titulari din 5 echipe. Practic, daca se va tine la anul, va fi a sasea noastra participare la CM de barca. Am mai avut ceva prezente la CM de bass si la niste cupe mondiale inainte de 2010: Cupa Mondiala Suedia 2007, CM FIPS Bass Italia 2008, Cupa Mondiala Suedia 2009, Cupa Mondiala Norvegia 2009, CM FIPS Bass Mexic 2009, CM FIPS Bass Portugalia 2010, CM FIPS Barca Franta 2014, CM FIPS Barca Estonia 2015, CM FIPS Barca Irlanda 2016, CM FIPS Bass Portugalia 2016, CM FIPS Barca Rusia 2017, CM FIPS Barca Africa de Sud 2019.

10) Aţi făcut, aşadar, parte din mai multe loturi naţionale care au avut diferite componenţe, dar putem spune fără a greşi că voi aţi reprezentat de-a lungul timpului o constantă a acestuia. Prin prisma acestei vaste experienţe acumulate nu pot să nu vă întreb care este părerea voastră despre lotul actual al României, lot din care faceţi şi voi parte alături de Vasile Jarda, Pavel Calance, Elvis Vigu şi Daniel Dinu?
Sunt toti pescari foarte dedicati si foarte experimentati care inteleg si abordeaza foarte bine competitiile de pescuit, dar nu trebuie sa ne culcam pe (cate) o ureche. Experienta si dedicarea totala nu garanteaza un rezultat bun la un Campionat Mondial.

11) În contextual celor de mai sus, cum evaluaţi şansele României la CM din Polonia din anul 2022, CM care sperăm cu toţii că se va putea desfăşura?
Cunoscand destul de bine modul in care se desfasoara CM FIPS cred ca echipa Romaniei in componenta pe care ati mentionat-o ar trebui sa aiba sanse semnificative la o clasare buna. Mai sunt insa foarte multe variabile. In primul rand trebuie sa vedem daca in 2022 se va putea tine CM din Polonia, ca asteptam deja de vreo trei ani acest concurs. Un dezavantaj este faptul ca pista de concurs este foarte aproape ca distanta de tarile cu care an de an ne luptam la podium: Lituania, Cehia, Ucraina, Belarus, Letonia, pe langa tara gazda, Polonia. Vom avea sansele noastre daca vom reusi sa functionam in mod real ca o echipa nationala si nu ca trei echipe distincte si daca LRS va reusi sa ne asigure suportul material si spatiul de care avem nevoie pentru antrenamente plus participare.

12) Vă mulţumesc mult de tot pentru amabilitate şi sinceritate! La final, v-aş ruga să adresaţi câteva cuvinte cititorilor noştri! Fir întins pe viitor!
Le multumim pentru ca au avut rabdare sa citeasca aceste randuri si le dorim sa aiba un an exact asa cum ei insisi si-l doresc! Fir intins tuturor!