35 de echipe, motoare de peste 200 de cai putere, salai multi si suspans pana la ultima masuratoare. Ingredientele Cupei Ligii 2015. Iata cum au trait castigatorii momentele petrecute pe apa.

Locul 1
Adi Spiac – Doru Somesan
Sarulesti a insemnat pentru noi revenirea in CNS dupa o pauza de aproape doi ani. Sistemul de doi in barca, motoarele nelimitate si suprafetele mult mai mari de apa au crescut mult calitatea si nivelul competitiilor de spinning din barca, aveam sa ne convingem cu totii la Cupa Ligii.

O alta modificare salutara, care a egalizat sansele si a scazut costurile cu deplasarile multiple, a fost introducerea unei zile de antrenament oficial, premergatoare concursului.

In cele 8 ore ale zilei de antrenamente, am incercat sa acoperim cat mai multe tipuri de structuri, substrat si adancimi, pentru a localiza pestii in cel mai scurt timp. Am restrans gama larga de naluci, la cateva modele care ne-au adus capturi.

La antrenamente am gasit 3-4 locuri cu peste, care au ajutat la conturarea unui tipar al localizarii. Pestii erau pozitionati in zona pragurilor abrupte, coborarile line sau platourile au dat doar salai nepunctabili.


Prima zi de concurs am pescuit succesiv pe fiecare din aceste locuri, reusind sa culegem 10 salai si sa facem si doua imbunatatiri la totalul de centimetri. Am prins exclusiv pe softuri cu bataie agresiva, armate pe jiguri intre 7 si 14 gr.

La finele zilei de sambata ne-am situat pe locul 2, insa stiam ca duminica va urma o zi grea, in care va trebui sa abordam locuri complet noi pentru a avea o sansa la podium.

Duminica am pescuit in nu mai putin de 9 locuri, majoritatea nebatute in prima zi, insa care se incadrau tiparului de localizare descoperit. Doar 5 ne-au adus una sau mai multe capturi. Structurile pronuntate au oferit si de aceasta data mai multi salai de talie mare, cu care ne-am clasat pe locul 4 in mansa si 1 la general.

Tinem sa felicitam toti participantii la acest concurs pentru atmosfera deosebita dintre manse si fair-play-ul aratat pe apa. A fost un concurs greu, cu un rezultat strans, determinat in primul rand de valoarea ridicata a concurentilor. Cu genul acesta de debut, CNS 2015 se anunta foarte atractiv!

locul1

*

Locul 2
Cristi Albu – Dorian Dubovoi

Am asteptat nerabdatori concursul de debut de sezon deoarece pentru noi reprezenta si debutul ca echipa. Era pentru prima data cand ne afla in aceeasi barca, avand si o miza atat de importanta.
Pot spune ca lacul Sarulesti imi este cel mai drag, multitudinea de locuri propice salaului reprezentand mereu o provocare in a-l localiza. Antrenamentele le-am inceput pe cateva din locurile clasice, destul de cunoscute, insa am prins numai cativa strapi si 2 pesti punctabili, dintre care si recordul personal pe Sarulesti, un salau ce batea spre 4,5 kilograme si 70 de centimetri.

zander
Cu regretul de a nu-l prinde in concurs, am inceput totusi mansa pe aceeasi zona, adica un platou drept, cu adancime mare insa, aproximativ 4,5 metri, sub satul Preasna. Am punctat relativ repede, spiridusul de la Bastard infiltrat in barca noastra lasandu-ne un plic ce avea sa ne poarte noroc si sa ii aduca lui Dorian un salau de 44. Au urmat doua ore fara activitate, moment in care am decis sa incerc un loc in care imi puneam mari sperante, loc pe care doar l-am vizitat in antrenament, fara a-l pescui intens, de teama de a nu il divulga. Un loc pe care mai prinsesem pesti frumosi atunci cand am realizat emisiunea Un salau numit dorinta din seria Spinning Case Study, film pe care va invit sa il urmariti la Fishing & Hunting Channel. 🙂

Avusesem dreptate, de la primele lansari am reusit sa punctam cu salai de peste 45 de centimetri, cu doua varfuri de 57. Am schimbat pozitionari, insa numai in limita a 50 de metri pentru ca ne aflam pe peste. Ne-am situat in final pe locul cinci, la balotaj (lucru care avea sa ne dezavantajeze mai tarziu), reusind sa acumulam 5,5 puncte mansa.

Cu riscul de a nu puncta de la inceput, am decis sa incepem mansa a doua exact pe acelasi loc, loc care coincidea cu punctul de start si care, teoretic, era ravasit de puterea motoarelor. Nu a fost asa, imediat dupa plecare celorlalte barci avand 3 pesti in mai putin de 30 de minute. La ora 09:00 masuram al zecelea peste punctabil, restul fiind istorie … am ramas pe acelasi loc mai bine de 7 ore, pe o margine de platou cu adancime de ~4,5 metri, pescuind la diferite naluci soft, in special shaduri, dar si jerkbaituri, cu greutati de 6-10 grame. Am castigat mansa, insa nu a fost suficient pentru a urca pe prima treapta a podiumului, chiar daca la final am strans cei mai multi centimetri, 1067.

Pot spune ca sezonul competitional a inceput cu dreptul, valoarea pistei de concurs si a competitorilor ducand suspansul pana la ultimele masuratori.

*

Locul 3
Cristi Anghelina – Cristi Hurjui

Antrenament

Doua zile, duminica de dinainte de concurs si antrenamentul oficial de vineri.

Inainte de asta ne-am organizat mai bine spatiul in barca. Am hotarat ca fiecare sa dea cu ce naluci are prin trusa. Am explorat locurile cunoscute de pe tot lacul, pana la urma insa, avand in vedere posibilitatile limitate de deplasare, am hotarat sa ramanem pe cat posibil in prima jumatate a lacului fata de hotel.

Duminica am aflat cateva lucruri:

  • adancimea de lucru si tipologia fundului apei;
  • ceva culori mai prinzatoare;
  • mai sunt inca salai negriciosi;
  • am identificat o zona in care salaii erau ceva mai activi si felul in care trebuie sa actionam pe zona respectiva.

Am avut atacuri si am prins cativa pesti care ieseau din tiparele identificate, am trecut locurile respective pe lista de asteptare. Pentru ca pestii stateau in agataturi am folosit destul de mult monturi offset.

Antrenamentul de vineri ne-a confirmat adancimea de pescuit si felul in care sa abordam locurile. Fata de duminica salaii au atacat pe gramaje si naluci mai mari, am prins si salai sub masura. Nu am verificat deloc spot-ul no. 1, am cautat locuri noi. Un singur loc nou a confirmat. Oarecum intamplator am gasit si agatatura unde a pescuit in concurs echipa Albu-Dubuvoi, am abordat gresit locul, asa ca l-am scos din calcule. Am prins o dihanie de somn, intr-un loc in care cu cateva minute inainte prinsesem un salau trecut de 60.

 

Concursul
In prima mansa am pescuit primele 4 ore pe spotul 1, pe care l-am impartit cu echipajul Zamfir-Isac.

Adancimea de ancorare 7 metri, pestii atacau undeva deasupra pragului pe 4-5 metri, chiar inainte de agatatura. Am prins cei zece pesti permisi de regulament in primele trei ore, am upgradat unul in urmatoarea ora, mai erau pesti pe loc, insa am plecat sa pescuim locurile de rezerva. Am mai upgradat un peste pe platoul de la Carpa Rosie. Toata mansa nu am scapat nimic, am mai avut doua-trei trasaturi.

A doua mansa, acelasi loc, impartit cu acelasi echipaj. Din pacate pentru noi ne-a fost imposibil sa ne asezam corect, respectand limita de distanta impusa de regulament fata de celalalt echipaj, asa ca am pierdut doua dintre cele trei pozitionari pe care le cunosteam pe pragul respectiv. Zamfir-Isac, cu noua pesti in prima zi, puncteaza rapid cu trei femele imbracate (chiar, sunt curios ce lungime aveau!), noi reusim sa punctam cu unul, apoi scorul devine 4-2, 4-3, se muta 100 de metri mai incolo pe platou, 5-3, 6-4, egalam si apoi i-am pierdut din ochi. Am pescuit pe fiecare dintre cele trei pozitionari, pe care le-am schimbat succesiv dupa aproximativ 30 de minute de pescuit. Aproape de fiecare data cand ne-am mutat am prins un peste. Maximul a fost trei pesti dintr-un loc. Exact ca in antrenament. Am scapat al saselea peste la minciog, rapid am prins unul “la mana”, dupa ce am recuperat firul rupt in agatatura de partener, am mai avut un somn mare pe care l-am fortat din lipsa de timp si care a rupt pana la urma. Am atins limita de 10 pesti cu 40 de minute inainte de finalul mansei.

 


Poate ca n-am pescuit asa frumos cum au facut altii care au alergat tot concursul din loc ca sa-si prinda pestii. Asa e, asta-i adevarul! Am ales sa tragem o invartita ca la Moldova, cand la stanga, cand la dreapta, pe pragul de la Tiganie.

*

CMMC – 83 centimetri
Csaba Imreh – Cristi Dragota
Sarulestiul, o pista de concurs renumita si o permanenta provocare. Cand spui concurs la Sarulesti, deja iti trec prin minte locuri, strategii, naluci, gramaje, etc. Asa am si abordat acest concurs. Ne-am amintit cu ce am prins in celelalte concursuri si bineinteles ca nu am uitat sa incercam noutatile, respectiv noile shad-uri de la HERAKLES si JAXON.

Astfel ca vineri in antrenamentul oficial am inceput sa abordam locurile pe care le cunosteam, sa gasim si altele noi, dar mai ales sa reusim sa gasim naluca castigatoare.
Dupa zecile de shad-uri, gruburi, raci, etc, am reusit sa gasit o naluca la care salaul raspundea si ataca foarte agresiv, mai ales ca eram 2 in barca, pescuind cu naluci diferite si acest lucru era foarte evident. Desi pescuiam pe aceeasi structura, pe acelasi culoar acel shad, respectiv HERAKLES BANJO a facut diferenta.
Asa cum nu de putine ori patim acest lucru, am reusit sa gasim naluca, dar din pacate nu am avut decat un singur plic la noi, iar dupa antrenament am mai ramas doar cu 4 shad-uri pt concurs. Ghinion! In timpul concursului am incercat sa pescuim binenteles si cu alte shad-uri, dar totusi BANJO a facut diferenta. Astfel ca in prima mansa am avut cea mai mare captura, un salau de 77 cm, iar in mansa a doua tot pe acelasi BANJO un salau de 83 cm.


Asa ca sa nu fie singurul ghinion – faptul ca am avut un singur plic din shad-urile castigatoare – in mansa a doua pe la ora 11.30 am ramas fara sonar (nu se mai alimenta) si toata mansa motorul nu mai statea la relanti.

Din pacate, desi in prima mansa am fost pe primul loc, in mansa a doua nu am reusit sa prindem decit 8 salai si am terminat concursul pe locul 6. Dar tot am fost pe podium cu marea captura si cu un mare castig. Shad-ul HERAKLES BANJO, care sigur o sa faca diferenta la urmatoarele concursuri.

*

Asa s-a incheiat editia a VII-a a Cupei Ligii, un concurs cum toate ar trebui sa fie.

[fbalbum url=https://www.facebook.com/media/set/?set=a.823062697762039.1073741847.123032591098390&type=1]