Liga Română de Spinning (LRS) se alătură anul acesta inițiativei WWF-România de a curăța Delta Dunării de gunoaie. Este al doilea an în care Patrula Zero Plastic colectează plasticul plutitor de pe canalele Deltei.

Activitatea Patrulei aduce anul acesta o componentă de implicare activă a locuitorilor, turiștilor și autorităților din Delta Dunării în procesul de curățare și de semnalare a incidentelor de mediu (depozitări ilegale, lipsa sau defectarea infrastructurii etc.). În plus, 5000 de kituri Zero Plastic vor fi distribuite gratuit turiștilor și pescarilor din zonă, cu scopul de a colecta deșeurile găsite de aceștia în timpul excursiilor lor.

Kitul Zero Plastic este ușor de purtat și conține un sac de gunoi fabricat din plastic reciclabil și o pereche de mănuși. Cu ajutorul kitului, turiștii pot strânge deșeurile din plastic găsite în timpul excursiilor lor în Delta Dunării. Aceștia sunt încurajați să încarce imaginile cu plasticul colectat pe grupul de Facebook Patrula Zero Plastic și apoi să depoziteze sacii adunați la punctele de colectare special amenajate.

400 de kituri Zero Plastic vor fi distribuite în cadrul evenimentelor LRS

În luna octombrie, Liga Română de Spinning organizează în Delta Dunării ediția a XII-a a Cupei Ligii, DANUBE DELTA PREDATOR CHALLENGE. Cele 200 de echipe înscrise în competiție vor primi kit-uri de curățare și vor aduna deșeurile din plastic generate în timpul evenimentului. De asemenea, LRS va distribui alte 200 de kituri pescarilor înscriși în competițiile de catch&release de până atunci.

“Noi, membrii Ligii Romane de Spinning,  credem ca protejarea și conservarea mediului înconjurător reprezintă o urgență și ne-am alăturat proiectului cu determinare și hotărâre. Natura are nevoie de noi toți.”

Despre proiect

„Zero plastic în Delta Dunării” este un proiect ambițios pe care WWF România și-l asumă alături de Lidl România. Patrula Zero Plastic a colectat în vara anului 2020 peste o tonă de deșeuri din plastic și a parcurs peste 1000 km pe canalele Deltei Dunării. Deșeurile adunate au fost depozitate în cele 5 țarcuri special amenajate la Mahmudia, Sulina, Sf. Gheorghe și Mila 23.

Proiectul își propune să contribuie la combaterea și prevenirea poluării cu plastic în Delta Dunării. Problema plasticului care plutește în derivă pe Dunăre este una spinoasă. În condițiile în care județul Tulcea a promis Uniunii Europene o rată de reciclare de 50%, pentru dezvoltarea durabilă a Deltei Dunării, în acest moment se reciclează doar 3% din aceste deșeuri. Operatorii serviciilor de colectare a deșeurilor se plâng că nu au resurse suficiente, colectarea și transportul deșeurilor fiind dificilă și scumpă.

Despre WWF România

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. În România, WWF lucrează din anul 2006 pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, ape, păduri, urși bruni, Delta Dunării, sturioni. La toate acestea se adaugă stimularea tranziției spre economia verde și un program de educație de mediu adresat tinerilor.

Misiunea WWF la nivel global este aceea de a stopa degradarea mediului şi de a construi un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

Despre Liga Română de Spinning

In data de 24 noiembrie 2007, cele mai importante nuclee de spinning din România si-au dat întâlnire în Bucuresti pentru a organiza viitorul pescuitului de competitie. Atunci se naste ideea crearii unui organism care sa reuneasca toti pescarii de spinning organizati în cluburi sportive si care sa contribuie substantial la organizarea si cresterea indicelui de performanta în fenomenul competitional national.

Urmatorul pas definitoriu este întâlnirea de la Rasinari, judetul Sibiu, din 26 ianuarie 2008, când liga capata consistenta prin votarea unui statut, alegerea unei conduceri si trasarea unor obiective concrete.

In prezent Liga Română de Spinning  are în componenta 24 cluburi sau asociații de pescuit sportiv cu reprezentare în toate regiunile României implicându-se direct în organizarea întrecerilor de pescuit sportiv, dar și în acțiuni de susținere a habitatelor naturale, prin acțiuni de repopulare, precum și acțiuni de susținere a comuntitatilor locale.

Foto: WWF-Romania